NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Dierenactivisten vormen vierkant op de Dam

Voor het Paleis op de Dam vormen dierenrechtenactivisten al urenlang een vierkant om te demonstreren tegen wat ze het lijden van dieren noemen. Het zijn veganisten die zich keren tegen het gebruik van dieren voor voedsel, kleding, medicijnen, make-up en entertainment.

De demonstranten staan sinds het begin van de middag in zwarte kleding en met witte maskers op zwijgend naast elkaar, terwijl het leven op de Dam gewoon doorgaat. Ze willen het vierkant 24 uur lang in stand houden. De activisten lossen elkaar af en hebben van tevoren allemaal getekend voor een 'tijdslot' waarin ze meedoen. Velen hebben een laptop of iPad bij zich waarop dierenleed en misstanden te zien zijn, bijvoorbeeld in de bio-industrie.

De actie is georganiseerd door Anonymous for the Voiceless (AV), een dierenrechtenorganisatie die sinds 2016 bestaat en streeft naar 'afschaffing van de slavernij' van dieren aan de mens. De organisatie zegt dat er al honderden 'Cubes of Truths' zijn gevormd. Het evenement wordt One Dam Day genoemd.

De organisatie beschrijft de Cube of Truth als een statische vreedzame demonstratie met de bedoeling de aandacht van het publiek voor de zaak van de dierenbevrijding te vragen. De betoging werd in 2017 voor het eerst in Nederland gehouden, dit jaar duurt hij voor het eerst 24 uur.

Veehouders gewaarschuwd

Varkenshouders houden er rekening mee dat er niet alleen op de Dam wordt gedemonstreerd, maar mogelijk ook bij hun boerderijen. De organisatie voor varkensboeren heeft zijn achterban gewaarschuwd om alert te zijn.

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft boeren aangeraden hun staldeuren op slot te houden en borden met 'verboden toegang' te plaatsen. Als er activisten langskomen, moeten de boeren rustig blijven, de politie bellen en de activisten fotograferen en filmen, is het advies.

STER reclame