NOS Nieuws

Meer signalen misbruik in sport naar tuchtinstanties gestuurd

Het nieuwe meldpunt van NOC*NSF leidt opvallend meer signalen over seksueel misbruik door naar tuchtinstanties, zegt de sportkoepel. Het meldpunt werd in februari opgericht, nadat de onderzoekscommissie-De Vries in 2017 onder meer had vastgesteld dat 12 procent van de sportende kinderen seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt.

In de eerste twee maanden na de oprichting zijn meer dan tien signalen over seksueel misbruik doorgeleid naar tuchtcommissies van sportbonden of het Instituut voor Sport en Rechtspraak. In voorgaande jaren stuurde NOC*NSF zelf gemiddeld vijf signalen per jaar door.

Meldingen worden gevolgd

Het Centrum Veilige Sport Nederland is een meldpunt voor sporters, trainers en anderen die vragen of twijfels hebben over veiligheid binnen een vereniging of organisatie, of een melding willen doen. Dat kan over van alles gaan: doping, matchfixing en ook seksueel misbruik.

Bij het centrum wordt gewerkt met zogenoemde casemanagers die actief in de gaten houden wat van een melding bij het ISR of een tuchtcommissie terechtkomt. Ze houden daarover contact met slachtoffers en bestuurders.

NOC*NSF presenteert aanstaande zondag een stappenplan voor sportverenigingen voor het voorkomen van misbruik. Ook het stappenplan vloeit voort uit de aanbevelingen van de commissie-De Vries. Volgens deze onderzoekscommissie kreeg 4 procent van de sporters te maken met aanranding of verkrachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl