Ajax-trainer Erik ten Hag
NOS Voetbal

Dit staat er nog allemaal op het spel in de eredivisie

Voor Feyenoord en AZ staan de laatste twee duels volledig in het teken van afscheid: zondag zwaait De Kuip Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst uit en in Alkmaar zit John van den Brom voor het laatste op de bank bij een thuisduel van AZ.

Feyenoord kan zich een afscheidsfeestje permitteren, want voor de Rotterdammers staat helemaal niets meer op het spel in de eredivisie. Daarmee zijn zij, opmerkelijk genoeg, de enigen zonder belangen. De zeventien overige clubs gaan daarentegen nog twee enerverende speelronden tegemoet.

De titelrace: Ajax of toch PSV?

Wordt Ajax voor het eerst sinds 2014 weer landskampioen? Of profiteert PSV in de laatste twee duels alsnog van een misstap van de Amsterdammers, die deze week dramatisch onderuitgingen tegen de Tottenham Hotspur in de Champions League. In hoeverre dreunt die klap nog na in de hoofdstad?

De uitgangspositie is helder: na 32 speelronden hebben beide ploegen 80 punten verzameld, maar het doelsaldo is duidelijk in het voordeel van de Amsterdammers (+10).

De strijd om de landstitel

PSV zal dus één of liefst twee monsterscores moeten neerzetten tegen AZ (uit, zondag) en Heracles Almelo (thuis, woensdag) om Ajax op dat vlak te achterhalen. Een onrealistisch scenario en dus zal de ploeg van Mark van Bommel vooral hopen op puntenverlies van de koploper. En waarom niet? Ajax wacht FC Utrecht (thuis, zondag) en De Graafschap (uit, woensdag).

Het is een schrale troost, maar toch: als Ajax en PSV beide hun laatste twee duels winnen en zo allebei op 86 punten eindigen, gaat ook de nummer twee de geschiedenisboeken in. Want nooit eerder haalde een ploeg in de eredivisie zo veel punten zonder kampioen te worden.

Op dit moment is dat record nog in handen van Ajax, dat in het seizoen 2009-2010 onder Henk ten Cate tot 85 punten kwam. Eentje minder dan kampioen FC Twente.

Tien clubs azen nog op Europees voetbal

Sinds de bekerfinale weten nummer drie Feyenoord en de nog onbekende nummer vier - AZ kan nog achterhaald worden door FC Utrecht - dat ze in augustus zullen instromen in respectievelijk de derde en tweede kwalificatieronde van de Europa League. Maar wie krijgt het laatste ticket voor Europa?

Een heel peloton clubs maakt nog kans op deelname aan de play-offs, waarin vier clubs in een knock-outsysteem gaan strijden om de tweede Nederlandse plek in de tweede voorronde.

Kanshebbers op behalen play-offs

AZ (55 punten) en FC Utrecht (50 punten) zijn al zeker van het toetje. Een van beide ploegen zal echter als vierde eindigen en bespaart zich de extra inspanningen.

Heracles (48), Vitesse (47) en Willem II (44) kunnen beter nog wat punten sprokkelen in de laatste twee duels. FC Groningen (42) ligt namelijk op de loer en ook ADO Den Haag (39), sc Heerenveen, PEC Zwolle en VVV-Venlo (38) zijn nog niet helemaal uitgeschakeld.

Resterend programma kandidaten play-offs

AZ (55)-PSV, Excelsior-AZ Ajax-FC Utrecht (50), FC Utrecht-sc Heerenveen
Heracles Almelo (48)-Excelsior, PSV-Heracles Almelo Vitesse (47)-De Graafschap, VVV-Venlo-Vitesse
Willem II (44)-FC Emmen, ADO Den Haag-Willem II FC Groningen (42)-Fortuna Sittard, FC Emmen-FC Groningen
Feyenoord-ADO Den Haag (39), ADO Den Haag-Willem II sc Heerenveen (38)-NAC Breda, FC Utrecht-sc Heerenveen
PEC Zwolle (38)-VVV-Venlo, NAC Breda-PEC Zwolle PEC Zwolle (38)-VVV-Venlo (38), VVV-Venlo-Vitesse

Nacompetitie om promotie/degradatie

Voor NAC Breda zou het een beloning zijn, voor Fortuna Sittard een kater van jewelste. Wie als zestiende of zeventiende eindigt in de eredivisie, moet in vier extra wedstrijden tegen de top van de eerste divisie het klassebehoud zien veilig te stellen.

Als de stand nu zou worden opgemaakt, zouden nummer 16 De Graafschap (29 punten) en nummer 17 Excelsior (27) aan de bak moeten in het verafschuwde seizoenstoetje.

Stand onderin eredivisie

Zij zullen in hun resterende duels alles op alles zetten om FC Emmen (32) en eventueel Fortuna Sittard (34) te achterhalen. En dat is niet denkbeeldig, want Emmen heeft slechts drie punten respijt op de Achterhoekers en vijf op de Rotterdammers.

Maar Excelsior moet ook nog achterom kijken.

Resterend programma kandidaten play-offs promotie/degradatie

FC Groningen-Fortuna Sittard (35), Fortuna Sittard-Feyenoord Willem II-FC Emmen (32), FC Emmen-FC Groningen
Vitesse-De Graafschap (29), De Graafschap-Ajax Heracles-Excelsior (27), Excelsior-AZ
sc Heerenveen-NAC Breda (22), NAC Breda-PEC Zwolle

Directe degradatie: strohalm voor NAC

NAC Breda heeft nog een klein kansje om de nacompetitie te bereiken, maar daarvoor is wel een klein wonder nodig.

Wie degradeert er rechtstreeks?

Zelf zal NAC moeten winnen van sc Heerenveen (uit, zondag) en PEC Zwolle (thuis, woensdag). En dan maar hopen dat Excelsior tegen Heracles (uit, zondag) en AZ (thuis, woensdag) met lege handen blijft.

Zo niet, dan zakt NAC na twee seizoenen eredivisie weer terug naar het tweede niveau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl