NOS Nieuws

Strengere vaarregels Amsterdamse grachten, onderzoek naar alcoholverbod

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met de nieuwe vaarregels. Die zijn bedoeld om de steeds toenemende drukte op het water en overlast voor omwonenden te beperken.

Met de regels kan een nachtelijk vaarverbod flexibel worden ingezet op drukke momenten. Dan mag tussen 00.00 uur en 07.00 uur niet gevaren worden. Schippers zonder vergunning mogen niet meer dan twaalf opvarenden aan boord hebben. Het aantal vergunningen voor de passagiersvaart wordt beperkt tot 550. Daarnaast onderzoekt het stadsbestuur of er vaargebieden worden aangewezen waar een algeheel verbod geldt op het schenken en drinken van alcohol.

Eerder deze week is tegen de nieuwe vaarregels geprotesteerd. Tientallen bootjes blokkeerden de Herengracht voor het huis van burgemeester Halsema:

'Als ik mijn verjaardag vier dan wil ik dat gewoon in mijn boot kunnen doen'

Wethouder Dijksma zei vanavond dat de regels nodig zijn om "grip te krijgen op de gracht" en overlast te bestrijden. De laatste jaren is het steeds drukker geworden op de Amsterdamse grachten.

Later dit jaar wordt er ook nog gekeken naar op- en afstapplaatsen, ligplaatsen en goederenvervoer op het water in de hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl