De spelers van Ajax treuren na de nederlaag tegen Tottenham

Ajax loopt CL-finale mis na dramatische ontknoping in slotfase

Ajax heeft in de laatste seconde van de blessuretijd naast de finale van de Champions League gegrepen. Bij rust leidde Ajax nog met 2-0, maar Lucas Moura schoot de Engelsen met een hattrick toch naar de finale. Zijn laatste goal viel in de 96ste minuut.

Liverpool is op 1 juni de tegenstander in de finale, die gespeeld wordt in het stadion van Atlético Madrid.

Vlak voor de aftrap moest Ajax-trainer Erik ten Hag noodgedwongen een wijziging aanbrengen. David Neres bleek in de warming-up toch niet fit genoeg en werd vervangen door Kasper Dolberg.

De Deen speelde na drie minuten meteen een rol in de eerste kans van de wedstrijd. In het strafschopgebied wist Dolberg de bal niet te controleren, maar in de rebound kon Donny van de Beek het doel van Hugo Lloris onder vuur nemen. Zijn schot werd echter geblokt.

De Ligt kopt de 1-0 binnen

Twee minuten later zette Van de Beek zelf een blok tegen Spurs-verdediger Jan Vertonghen, waardoor Matthijs de Ligt vrij de 1-0 kon binnenkoppen.

Matthijs de Ligt maakt de 1-0 tegen Tottenham Hotspur

Daarmee was de zinderende openingsfase, gespeeld in een moordend tempo, niet voorbij. In de eerste de beste aanval van de Spurs plaatste Son Heung-min, na een fraaie dribbel, de bal pardoes op de paal achter André Onana.

De storm ging daarna even liggen: Ajax plooide wat terug en liet de Spurs het spel maken. Dat leverde niet veel gevaar op, al waren Son (puntertje) en Christian Eriksen (schot) dreigend.

Ziyech scoort en Spurs lijken verslagen

Ajax hield zich aanvallend koest, maar sloeg na een half uur toch bijna toe via Dusan Tadic. De Serviër schoot net voorlangs na een vlijmscherpe counter. Toch kwam Ajax even later alsnog op 2-0: Tadic bediende Hakim Ziyech, die op prachtige wijze de bal in de verre hoek krulde en Lloris kansloos liet.

Hakim Ziyech viert de 2-0

In de wetenschap dat zijn ploeg drie doelpunten nodig had voor een plek in de finale, legde Tottenham-coach Mauricio Pochettino na rust zijn troeven op tafel met Fernando Llorente als extra aanvaller voor middenvelder Victor Wanyama.

Plotseling...

Ajax moest terug, verdedigde met hand en tand, maar moest toch de 2-1 toestaan. Nadat Onana eerst nog een prachtige redding in huis had op een inzet van Dele Alli, moest hij zich gewonnen geven toen Lucas Moura plotseling voor hem opdook en de bal binnenschoof.

De aansluitingstreffer gaf weer hoop aan iedereen die de Spurs woensdag een warm hart toedroeg, onder wie oud-speler Gary Lineker.

De hoop werd bewaarheid toen Moura vier minuten na zijn aansluitingstreffer ook de 2-2, deze keer uit de kluts, liet aantekenen. Onana leek bij de eerste kans van Moura aanvankelijk op weergaloze wijze redding te brengen, maar werd bij de hervatting van het spel in de weg gelopen door Lasse Schöne.

Daarmee schonk hij Moura onbedoeld een tweede kans, die de Braziliaan met beide handen aangreep.

Met Joël Veltman vervolgens voor Schöne moest Ajax zich herpakken. Ziyech had voor een enorme opluchting kunnen zorgen, maar dit keer schoof hij de bal rakelings naast.

En dus bleef het nagelbijten. De druk van Tottenham was groot, maar Ajax hield met moeite stand en kreeg naarmate de tweede helft vorderde zelf ook kansen.

Ziyech vlak voor tijd op de paal

De grootste kwam twaalf minuten voor tijd, toen Ziyech een schuiver buiten bereik van Lloris op de paal zag belanden.

Hakim Ziyech baalt van een gemiste kans

Drie minuten voor tijd leek uitgerekend Jan Vertonghen zijn oude club in rouw te dompelen met een ferme kopbal, maar weer was Onana de reddende engel. Dat engeltje zat daarna op de lat bij een schot van Son.

Net toen Ajax het wanhoopsoffensief van Tottenham leek te overleven, dompelde Moura de Amsterdammers in de laatste seconde van de blessuretijd in diepe, diepe rouw.