Een gewonde Afghaan wordt na de aanslag in Kabul naar een ziekenhuis van een Italiaanse hulporganisatie gebracht
NOS Nieuws

Weer aanslag van Taliban in Kabul, ondanks ramadan en vredesoverleg

Talibanstrijders hebben in de Afghaanse hoofdstad Kabul een hulporganisatie aangevallen. Er vielen vier of vijf doden, onder wie een politieman en een buitenlander. Na een urenlang gevecht met veiligheidstroepen was de aanval voorbij. Zeker vijf Talibanstrijders zijn gedood.

Het doelwit was het complex van de hulporganisatie Counterpart International, die zijn hoofdkwartier in de VS heeft en samenwerkt met de Amerikaanse overheidsdienst USAID. Het complex in Kabul omvat twee gebouwen. Eerst ontplofte er een autobom, waarna de aanval begon. Later werd nog een autobom ontdekt, maar die was niet afgegaan.

Naast vier of vijf doden zijn er zeker 24 gewonden. De veiligheidsdiensten hebben zeker 200 mensen in veiligheid kunnen brengen.

Ramadan

De aanval kwam op de derde dag van de ramadan, de islamitische vastenmaand. De Afghaanse president Ghani had opgeroepen tot een staakt-het-vuren tijdens deze maand, die door veel moslims wordt gezien als een tijd van vrede.

Maar de Taliban wezen dat voorstel van de hand. Zij geloven, net als bijvoorbeeld IS-strijders, dat een martelaarsdood tijdens de ramadan wordt beloond met de beste plek in het paradijs. Wel beloofden de Taliban om tijdens de ramadan extra hun best te doen om burgers te ontzien.

Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid zegt dat Counterpart International als doelwit is gekozen omdat die organisatie zich bezighoudt met "schadelijke westerse activiteiten" zoals de promotie van vrouwenrechten. De hulporganisatie meldt op Twitter "vreselijk bedroefd" te zijn over de aanval.

Intussen is in Qatar de zesde ronde van de vredesbesprekingen tussen de VS en de Taliban gaande. Het overleg begon vorige week woensdag. De Amerikanen sturen daar aan op een staakt-het-vuren en willen garanties dat Afghanistan geen vrijhaven meer kan zijn voor terroristen. De Taliban eisen de terugtrekking van alle buitenlandse troepen.

Langste oorlog

De Amerikanen hebben zo'n 14.000 militairen in Afghanistan. De strijd tegen de Taliban begon kort na de aanslagen van al-Qaida in de VS op 11 september 2001 en is inmiddels de langste oorlog die de Amerikanen ooit hebben gevoerd.

Voor de Taliban zijn de vredesbesprekingen, net zo min als de ramadan, een reden om de strijd te staken. Vrijwel dagelijks vallen er doden. Zo kwamen gisteren bij aanvallen in de provincies Laghman en Takhar twaalf Afghaanse agenten om het leven. En maandag werden bij een aanslag op een controlepost van het leger in de provincie Farah twintig militairen gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl