Oude energiecentrale in Nijmegen
NOS Nieuws

Siemens zet de ziel van het bedrijf opzij

Na 150 jaar bouwen van elektriciteitscentrales zet Siemens dat bedrijfsonderdeel nu buiten de deur. Siemens "Gas en energie" zal volgend jaar een eigen notering op de beurs krijgen.

Onderdeel van het bedrijf wordt ook de onderneming die turbines voor windmolens maakt. Siemens neemt daarmee afscheid van een derde van z'n omzet van 41 miljard euro en ongeveer 80.000 werknemers. Siemens-baas Joe Kaeser spreekt van een "verdraaid emotioneel proces".

In Nederland werken enkele honderden medewerkers bij het bedrijfsonderdeel. De Siemens turbinefabriek werd vorig jaar al verkocht aan VDL.

Vooral in Europa en Noord-Amerika is er overcapaciteit aan stoomturbines die draaien op fossiele brandstoffen. "Zo'n centrale gaat 40 jaar mee en tegen die tijd zijn we al lang van het gas af", zegt analist Jos Versteeg.

In andere delen van de wereld is nog wel vraag naar turbines. In Brazilië en vooral China wordt de komende decennia nog een sterke groei van de vraag naar gasturbines verwacht. "Maar wanneer die vraag aantrekt is heel onzeker", zegt Versteeg.

De opsplitsing van het bedrijf past in een trend waarbij grote conglomeraten hun oude industriële activiteiten losmaken van nieuwe technologie.

Siemens concentreert zich voortaan op mobiliteit, medische technologie en communicatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl