NOS NieuwsAangepast

Staking in openbaar vervoer tegen hogere pensioenleeftijd op 28 mei

Het treinverkeer in Nederland en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen op 28 mei grotendeels stilliggen. De vakbonden hebben een 24-uurs staking uitgeroepen voor die dag. Werknemers in het streekvervoer beraden zich nog over deelname.

De bonden hebben werknemers in de metaalsector, de bouw en andere sectoren opgeroepen het werk een dag later neer te leggen.

Ze willen met de actie het kabinet tot concessies dwingen over de pensioenleeftijd. Die moet volgens de FNV worden bevroren op 66 jaar. Volgens de huidige regels loopt de pensioenleeftijd geleidelijk op tot 67 jaar en drie maanden in 2024. De verdere toename is afhankelijk van de levensverwachting.

Het is nog niet bekend wat precies de gevolgen van de staking zullen zijn. "Mensen moeten erop rekenen voor een dichte deur te staan vanaf de vroege ochtend van 28 mei tot het begin van woensdag 29 mei", aldus Eric Vermeulen vakbondsbestuurder bij FNV- stadsvervoer.

De actie is deels bedoeld als een herkansing voor de landelijke actiedag op 18 maart. Die werd afgebroken na de aanslag Utrecht.

"Voordat de aanslag alle aandacht opeiste hadden wij 40.000 mensen in actie op die dag, maar dat heeft niet gezorgd voor een serieuze reactie van het kabinet", zegt FNV bestuurder Tuur Elzinga.

De NS "betreurt de actie omdat de reizigers nu de dupe worden." Het bedrijf zal proberen de reizigers te goed te informeren over gevolgen van de staking.

In november mislukten de officiële onderhandelingen waarbij werkgevers, werknemers en het kabinet aan tafel zaten. Een woordvoerder van minister Koolmees van Sociale Zaken zegt nu dat "iedereen doordrongen is van de urgentie van het pensioendossier. Minister Koolmees drinkt koffie met alle partijen".

De werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt "afstand te nemen van de acties die mensen en ondernemingen duperen". De werkgevers zijn het wel met de vakbonden eens dat de wettelijke pensioenleeftijd onder de huidige regels te snel stijgt en dat mensen met zware beroepen eerder moeten kunnen stoppen met werken. Een woordvoerder noemt de situatie "een conflict tussen kabinet en vakbonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl