ANP
NOS NieuwsAangepast

Met geluksshirts, geluksonderbroeken en gelukssokken op naar #AJATOT

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Bloednerveus is hij. Dennis Hens is Ajax-fan in hart en nieren. Zijn familie had vroeger een café aan de Middenweg in Amsterdam, vlak bij het oude stadion van Ajax. Voor zijn club komt hij vandaag voor de tweede keer binnen een week van Noorwegen, waar hij werkt, naar de hoofdstad.

Vrijdag reisde hij al van Trondheim naar Nederland voor de bekerfinale van afgelopen zondag. Maandag weer terug naar Noorwegen en vandaag stapt hij opnieuw op het vliegtuig om met zijn broer en vader naar de halve finale van de Champions Leaugue te gaan tegen Tottenham Hotspur.

Hens is al dagen zenuwachtig. "Alsof je bij wijze van spreken je vrouw voor het eerst ontmoet. Klamme handen en de hele dag denken aan jouw grote liefde voor haar, maar in dit geval dus voor de club."

Voor de wedstrijd moet hij alle oude shirts even aanraken en draait hij de muziek van André Hazes, Tante Leen en Willy Alberti om geluk af te dwingen. "Maar of het echt helpt betwijfel ik, het is toch meer een soort ontlading van de spanning die je zelf hebt. Het helpt mij om dat oude, Amsterdamse gevoel weer even terug te krijgen van de wedstrijden in mijn jeugd en het café aan de Middenweg."

Ook veel andere Ajax-fans hebben rituelen. Zo gaan ze bijvoorbeeld op de dag van de wedstrijd altijd met dezelfde persoon naar hetzelfde café om daar de wedstrijd te kijken of moeten thuis alle gezinsleden op dezelfde plaats op de bank zitten.

Er worden geluksshirts, geluksonderbroeken en gelukssokken aangetrokken om de bal het juiste goal in te krijgen. "Ik heb een bordeauxrood vest dat ik aan moet als Ajax speelt, want Ajax wint altijd als ik dat aan heb", zegt Matthijs Menses. "Dat is dit seizoen een traditie geworden en als ik het niet doe, krijg ik ruzie met de mensen in m'n Ajax-Whatsapp-groep."

Wassen of niet

Merel Maurits is ook "best bijgelovig" als het op voetbal aankomt. "Sinds ik naar Ajax-Real Madrid ging, draag ik dezelfde outfit: mijn Vans, dezelfde spijkerbroek en mijn Ajax-shirt. Ze mogen wel gewassen worden, maar ik draag die outfit nu elke keer bij de Champions League-wedstrijden en het brengt geluk."

Ook bij Ajax-Vitesse en de bekerfinale bleek haar kleding geluk te brengen. "Het is natuurlijk allemaal onzin, maar een ritueel bij sport is wel fijn, zeker als het werkt", lacht ze.

Merel Maurits / NOS
Merel Maurits in haar geluksoutfit

Een bezoekje aan het toilet is bij veel supporters taboe, want dat leidt tot verlies. Terwijl er volgens anderen juist altijd gescoord wordt als ze op het toilet zijn.

Ook de versnaperingen luisteren nauw. Geen winst zonder het consumeren van gevulde koeken, frietjes, tortellini-spinazieschotel of een Radler in de trein ("niet te drinken, maar ja, alles voor de club"). Een andere fan heeft wel paprikachips en nootjes in huis, maar die mogen dan juist weer niet gegeten worden, want dan verliest Ajax.

Natuurlijk speelt het getal 14 (het rugnummer van Johan Cruijff) in veel rituelen een rol. Zo moet voor sommige fans het volume van de tv op stand 14 staan of gaat de wekker precies 14 uur voor de aftrap.

Ook Frank heeft zo zijn eigen rituelen. Hij heeft kennelijk iets met het getal drie. Zo geeft hij voor een Ajax-pot zijn vrouw drie zoenen op de linkerwang, strijkt hij zijn vogel Zlatan drie keer over zijn kop, strikt hij zijn linkerschoenveter drie keer en trekt hij een kroket en een bamibal uit een bepaald vakje bij de FEBO.

Vanavond gaan we zien of het geholpen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl