De plek waar de vondst is gedaan
NOS Nieuws

Historische vondst: 1000 jaar oude drugs van sjamaan gevonden in Bolivia

In Bolivia is een historische vondst gedaan. In een grot zijn een tasje van aan elkaar genaaide vossensnuiten, een gedecoreerde houten snuifpijp en resten van cocaïne gevonden van duizend jaar oud. In het wetenschappelijke tijdschrift PNAS beschrijven onderzoekers de archeologische vondst die inzicht geeft in het Bolivia van duizend jaar geleden.

Waarschijnlijk was de gevonden tas met in totaal vijf hallucinerende stoffen van een sjamaan. "Dat is bijzonder, want door de volledigheid van de vondst krijgen we inzicht in hoe belangrijk het sjamanisme 1000 jaar geleden was", zei Edward de Bock, conservator Latijns-Amerika van voor de kolonisatie bij het Wereldmuseum vandaag in Nieuws & Co.

Sjamanen nemen hallucinerende middelen en zouden zo in contact komen met een andere wereld, en met voorouders. Op die manier zouden sjamanen antwoord vinden op uiteenlopende vragen, van waar de regen blijft tot hoe een ziekte bijvoorbeeld genezen moet worden.

  • Juan V. Albarracin-Jordan en José M. Capriles
    Het tasje van vossensnuiten en haarband
  • Juan V. Albarracin-Jordan en José M. Capriles
    De snuifpijp

"We hebben altijd wel geweten dat er sjamanen waren", zegt De Bock. "Er waren allerlei vondsten gedaan, maar deze compleetheid geeft een geweldig inzicht van de complexiteit van het sjamanisme."

Volgens hem geven de vijf hallucinerende poeders aan dat er toen veel kennis over de werking daarvan was bij de sjamaan van wie de tas was.

"En het tweede waar de onderzoekers op wijzen is dat deze poeders uit zeer uiteenlopende ecologische zones komen. Dat betekent dat er over duizenden kilometers handel was, of de sjamaan in kwestie zelf naar verschillende gebieden getrokken is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl