De zoekactie bij het Albertkanaal waar Julie werd gevonden
NOS NieuwsAangepast

Verdachte bekent moord op Belgische studente Julie

De man die vastzit op verdenking van moord op de Belgische studente Julie van Espen heeft bekend. Dat heeft het parket Antwerpen bevestigd.

Tv-zender VTM meldt dat de man, de 39-jarige Steve B., heeft geprobeerd haar te verkrachten. De vrouw zou zich hevig hebben verzet, waarna hij haar heeft gedood.

Toen het donker was, heeft de man het lichaam van Julie opgehaald en in het water achtergelaten. Het lichaam werd gisteren gevonden in het Albertkanaal bij Antwerpen.

De 23-jarige vrouw verdween zaterdagavond nadat ze in de plaats Schilde op de fiets was gestapt om naar vriendinnen in Antwerpen te gaan. Er werd meteen rekening gehouden met een misdrijf.

Veroordeeld voor verkrachting

Gisteren werd Steve B. opgepakt. De politie had zijn foto verspreid en noemde hem een belangrijke getuige, maar volgens Belgische media werd er toen al van uitgegaan dat hij de dader is. De man is twee keer veroordeeld voor verkrachting. In afwachting van hoger beroep in de laatste zaak was hij al twee jaar op vrije voeten.

De verdachte was gezien met de fietsmand van Julie; daarmee stond hij ook op de foto, maar de mand werd uit de opsporingsfoto's geknipt "om geen argwaan te wekken".

B. werd opgepakt op het station van Leuven. Hij zou op weg zijn geweest naar zijn psychiater.

Aanstaande zondag zal naar aanleiding van de moord op Julie een stille mars worden gehouden in Antwerpen, meldt de VRT. De organisatoren willen op die manier protesteren tegen seksueel geweld in het algemeen en de slachtoffers steunen.

Kritiek op justitie

In België leidt de zaak tot veel kritiek op justitie. Mensen vragen zich af hoe het kan dat B. twee jaar op vrije voeten was. Ook de minister van Justitie zet vraagtekens. Hij zegt dat hij de zaak betreurt. Volgens het hof van beroep in Antwerpen zijn bezuinigingen de oorzaak van de lange wachttijden; er zouden te weinig rechters zijn.

B. werd in 2017 veroordeeld tot vier jaar cel. Hij werd toen veroordeeld voor
verkrachting. Hij zat hier echter nooit voor in de gevangenis, want hij ging in hoger beroep. Hij mocht het hoger beroep op vrije voeten afwachten. Volgens de rechtbank was er geen aanleiding dat "hij zich zou onttrekken aan zijn straf", oftewel dat hij zou vluchten naar het buitenland. Recidivegevaar, ernst van de feiten of de zwaarte van de straf zijn in België geen reden voor een onmiddellijke aanhouding, staat in een verklaring. Hierdoor kon B. dus vrij rondlopen.

De vader van de verdachte zegt in het AD dat hij vaak aan de bel heeft getrokken bij de verantwoordelijke instanties. "Ik heb justitie altijd gewaarschuwd dat Steve op een dag iemand zou vermoorden. Deze moord had voorkomen kunnen worden als justitie hem gewoon in de gevangenis had gehouden in plaats van hem vrij te laten in afwachting van zijn proces in beroep."

Volgens Brussel-correspondent Bert van Slooten gaat de zaak een grote rol spelen bij de verkiezingen in Vlaanderen op 26 mei. "De politiek wil praten over de regeling dat je het hoger beroep in vrijheid mag afwachten. Mensen willen weten of dit systeem wel het juiste is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl