In samenwerking met
Omroep Brabant

Pegida blaast demonstratie bij moskee in Eindhoven af

De geplande betoging van anti-islambeweging Pegida in Eindhoven is niet doorgegaan. Pegida-voorman Edwin Wagensveld zegt dat de gemeente te strikte voorwaarden heeft gesteld aan de actie bij de al-Fourqaanmoskee.

Volgens Wagensveld moest de betoging plaatsvinden in een afgezet gebied met daaromheen hekken van 2 meter hoog. Ook zegt hij dat betogers niet veel geluid mochten maken. "In zo'n situatie kun je niet demonstreren", zegt Wagensveld. "Bovendien kregen we minder tijd dan waar we om hadden gevraagd."

Onnodig

De gemeente Eindhoven noemt het afblazen van de betoging "onnodig". Volgens de gemeente is er meerdere keren met Pegida gesproken en waren de maatregelen vorige week al bekend. "In het faciliteren van een dergelijke demonstratie die recht doet aan de vrije meningsuiting maar tevens een aanvaardbaar risico oplevert voor moskeebezoekers of wijkbewoners, is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan."

Omroep Brabant schrijft dat in de beschikking van de gemeente inderdaad gesproken wordt over geluidsoverlast en de lengte van de betoging, maar dat er niets in staat over de hekken. De gemeente zegt dat de hekken nodig waren voor de veiligheid van de buurt en moskeebezoekers, maar ook voor de veiligheid van Pegida zelf omdat er een tegendemonstratie was aangekondigd.

Geen barbecue

Pegida wilde vandaag demonstreren omdat het de start is van de ramadan. In eerste instantie wilde de organisatie barbecueën voor de moskee, maar dat mocht niet van de gemeente omdat het niet veilig zou zijn.

Advertentie via Ster.nl