Een kavel bij de voormalige Bijlmerbajes wordt bouwrijp gemaakt. Naar welke projecten de ACM onderzoek doet is niet bekend ANP

De gemeente Amsterdam is mogelijk voor veel geld het schip in gegaan bij aanbestedingen van projecten in de grond-, weg- en waterbouw. De aannemers hebben vermoedelijk onderling prijsafspraken gemaakt bij aanbestedingen. Het zou gaan om projecten met een prijskaartje tussen de 100.000 euro en 2 miljoen euro.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) startte een onderzoek na meerdere tips en deed een aantal invallen bij bouwbedrijven. Daarbij zijn onder meer documenten en telefoons in beslag genomen, meldt NH Nieuws.

Om welke projecten het gaat wil de ACM niet zeggen. Ook wil een woordvoerder nog geen uitspraken doen over de hoogte van het schadebedrag. Wel zegt hij dat de waakhond de aanwijzingen zeer serieus neemt. "We doen niet zomaar invallen. Er moeten gerede vermoedens zijn om ergens binnen te gaan. Maar we kunnen nog niet zeggen of er overtredingen zijn begaan en of er inderdaad geheime afspraken zijn gemaakt tussen aannemers", zei hij op NPO Radio 1.

Boete

De Mededingingswet verbiedt afspraken die concurrentie vervalsen. Onderlinge prijsafspraken leiden tot hogere kosten van een project en zijn dus verboden.

Als bewezen wordt dat de aannemers zulke afspraken toch hebben gemaakt, kunnen ze een boete krijgen tot 10 procent van de jaaromzet. Ook kunnen leidinggevenden een persoonlijke boete krijgen.

STER reclame