NOS Nieuws

Facebookpost politie over verwaarloosde kinderen maakt veel los

Als een inspecteur van de Politie Zaanstreek afgelopen zomer een melding krijgt van schreeuwende kinderen, staat hij even later oog in oog met een klein kind, gekleed in slechts een onderbroek en met een mes in zijn hand. Hij blijkt alleen thuis te zijn met zijn broertje, een peuter die rondloopt met een luier die allang verschoond had moeten worden. De jongens lijken ernstig verwaarloosd en vertonen zelfs dierlijk gedrag.

De inspecteur, Tom Verweij, beschrijft zijn ervaring in detail in een veel gedeelde column op Facebook. Gisteravond verscheen het bericht op de Facebookpagina van de politie in de regio Zaanstreek en inmiddels is het bericht door duizenden mensen gedeeld of bekeken. Ook worden er massaal reacties achtergelaten.

Slechts gekleed in een onderbroek, kijkt hij mij angstig aan. Met zijn ene hand heeft hij de gordijn vast, in de andere hand een mes.

Inspecteur Tom Verweij

Waar het incident precies was, vertelt de inspecteur niet. Ook de politie wil hier geen duidelijkheid over geven. Wel zegt de politie dat het verhaal vooral is bekendgemaakt om mensen op te roepen om vermoedens van kindermishandeling te melden en vooral om dit op tijd te doen. Ook in dit geval had het eerder gekund, vindt de politie.

De buurvrouw zegt tegen de agent dat sinds ze een nieuwe buurvrouw met twee kinderen naast haar heeft wonen geregeld overdag geschreeuw hoort van de jongens. Ook zegt ze dat ze de kinderen in de paar maanden dat ze er wonen, nog nooit buiten heeft gezien. Ze heeft nu aan de bel getrokken, omdat het geschreeuw wel heel erg was.

De inspecteur schrijft hierover: "Ik bedank de vrouw, terwijl ik bij mezelf denk dat ze dat veel eerder had moeten doen. Ik begrijp dat het lastig is om melding te doen bij de politie over je buren, maar ik vind dat de gezondheid van kinderen belangrijker is."

Later bleek dat zij zoveel met z´n tweeën waren geweest, dat zij een eigen taal hadden verzonnen. Ook verklaarde de ervaren crisispleegmoeder dat de twee jongetjes dierlijk gedrag vertoonden.

Inspecteur Tom Verweij

Als de agent de twee broertjes, een dus met een mes in zijn hand, voor het raam ziet verschijnen vraagt hij om assistentie. "Slechts gekleed in een onderbroek, kijkt hij mij angstig aan. Met zijn ene hand heeft hij de gordijn vast, in de andere hand een mes," beschrijft hij het beeld. Hij breekt de deur open. Eenmaal binnen blijkt dat de deurkruk van buitenaf is vastgebonden met een riem, de ramen kunnen niet open en er is geen eten en drinken. Er is geen spoor van een ouder te bekennen. Eenmaal bevrijd valt het oudste jongetje flauw, waarschijnlijk door oververhitting.

'End of Watch'

De agent gaat ervan uit dat de kinderen maandenlang binnen hebben gezeten en ernstig verwaarloosd zijn. "Later bleek dat zij zoveel met z´n tweeën waren geweest, dat zij een eigen taal hadden verzonnen. Ook verklaarde de ervaren crisispleegmoeder dat de twee jongetjes dierlijk gedrag vertoonden," schrijft de inspecteur. Het incident doet hem denken aan de Amerikaanse film End of Watch, waar agenten kinderen vinden die opgesloten zitten in een kast.

De jongens zijn direct naar een crisispleeggezin gebracht en er is een onderzoek gestart naar kindermishandeling.

Het is niet duidelijk hoe het nu gaat met de twee en wat er met de moeder gebeurd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl