Onderzoekers bij het verongelukte toestel
NOS Nieuws

'Vuur greep snel om zich heen bij vliegramp Rusland door volle brandstoftanks'

In het Aeroflot-vliegtuig dat gisteren een noodlanding maakte en in brand vloog op de Sjeremetjevo-luchthaven in Moskou zijn de lichamen van 41 mensen gevonden, melden de Russische autoriteiten. Onderzoekers weten nog niet wat de toedracht is van de ramp, maar ze gaan uit van drie mogelijke oorzaken: onervaren piloten, slecht weer of een defect aan de apparatuur van het toestel.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er in het vliegtuig zaten, wel is intussen gemeld dat er 33 overlevenden zijn. Daarvan liggen nog 6 personen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het toestel was op weg van Moskou naar Moermansk. In Moermansk, waar veel van de passagiers woonden, zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

Bekijk hieronder videobeelden van het brandende vliegtuig en de evacuatie van passagiers:

Doden bij brand in Russisch vliegtuig

De toedracht van de crash is dus nog onduidelijk, maar zeker is wel dat piloten het vliegtuig een half uur na het opstijgen lieten terugkeren. "Vliegtuigmaatschappij Aeroflot heeft in een verklaring gezegd dat het technische mankementen waren, maar welke dat waren dat weten we niet", zegt Rusland-correspondent David Jan Godfroid.

Over wat er vervolgens gebeurde lopen de berichten uiteen: het vliegtuig zou geraakt zijn door bliksem. Het lijkt erop dat het vliegtuig pas in brand vloog op het moment dat het een harde noodlanding maakte. "Omdat het vliegtuig nog maar zo kort in de lucht was, zaten de brandstoftanks nog vol, vandaar dat het vuur zo enorm was en zo snel om zich heen greep", zegt Godfroid.

Russische onderzoekers hebben de zwarte dozen van het vliegtuig inmiddels gevonden.

Passagiers nemen rolkoffers mee

Na de noodlanding verlieten passagiers het toestel via noodglijbanen. Er zijn vooralsnog tegenstrijdige berichten over de evacuatie van het vliegtuig. Volgens sommige Russische media verliep die snel en georganiseerd, waarbij er veel lof uitgaat naar het cabinepersoneel.

Er zijn ook media die op basis van passagiers melden dat er juist meer mensen gered hadden kunnen worden als sommige passagiers niet de tijd hadden genomen om hun bagage mee te nemen. Op videobeelden is te zien dat er passagiers met bagage weglopen bij het brandende vliegtuig.

Passagiers met bagage ontvluchten het brandende toestel

Het vliegtuig is een Sukhoi Superjet 100 van Russische makelij. Aeroflot, de grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland, heeft er zo'n 50 in gebruik. Wereldwijd vliegen er zo'n 150 van rond, naast Rusland in onder andere Thailand en Kazachstan. Het Ierse CityJet en Brussels Airlines hadden ook Sukhoi Superjet 100's in gebruik, maar deze zijn niet langer operationeel.

Volgens de Russische autoriteiten is er vooralsnog geen reden om de andere Sukhoi Superjet 100's aan de grond te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl