Joseph Merrick kort voor zijn dood
NOS Nieuws

Graf 'Elephant man' gevonden na 130 jaar

Een Britse schrijfster denkt na 130 jaar het graf te hebben gevonden van 'Elephant Man' Joseph Merrick. De locatie was volgens biograaf Jo Vigor-Mungovin eenvoudig te vinden, maar niemand had daar ooit de moeite voor genomen.

Door een aandoening was Merrick ernstig misvormd aan zijn hoofd, rug en een hand. Hij reisde enige jaren rond als bezienswaardigheid, maar vond uiteindelijk een thuis in het Londen Hospital. Zijn verhaal werd wereldberoemd door de film van David Lynch met John Hurt in de hoofdrol.

De trailer van de film, die acht Oscarnominaties kreeg:

Merrick overleed in 1890 op 27-jarige leeftijd doordat hij stikte onder het gewicht van zijn eigen hoofd. Zijn arts Fredrick Treves prepareerde Merricks skelet voor het Royal London Hospital, waar het nog altijd bewaard wordt. Wat er met de overige resten gebeurde, was tot nu toe niet bekend.

Toevalligheden

Vigor-Mungovin kwam het graf op het spoor toen ze werkte aan een biografie van Merrick. Een terloopse vraag maakte haar nieuwsgierig naar zijn laatste rustplaats. Ze gokte dat de resten ter aarde zouden zijn besteld in het City of London Cemetery, waar destijds ook twee slachtoffers van Jack the Ripper terecht waren gekomen.

"Ik besloot in het archief van de begraafplaats een periode van acht weken rond zijn dood te nemen en op pagina twee vond ik de naam Joseph Merrick", zegt Vigor-Mungovin tegen de BBC. Ze is 99 procent zeker dat het om dezelfde persoon gaat, "er zijn gewoon te veel toevalligheden".

"De dag van de uitvaart was 24 april 1890, Joseph stierf op 11 april. Het London Hospital staat vermeld als woonadres, zijn leeftijd is 28 jaar - Joseph was eigenlijk 27, maar zijn geboortedatum wordt vaker verkeerd vermeld. Ook klopt de naam van de lijkschouwer, Wynne Baxter."

Vigor-Mungovin hoopt dat er op de plek van het graf een plaquette geplaatst zal worden. Nu staat er in het genummerde graf alleen een stokje met de naam Merrick.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl