Terreurverdachten Vught verstoorden Dodenherdenking met 'Allahoe akbar'
De Dodenherdenking in Vught is gisteravond verstoord door acht terreurverdachten. Dat zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Vanuit de gevangenis in het voormalige Kamp Vught riepen ze "Allahoe akbar" door de twee minuten stilte.
Zondagavond doken beelden en geluidsopnames op. In de verte is geschreeuw te horen, waarbij "Allahoe akbar" wordt geroepen:
Dekker zegt dat alle gedetineerden die vermoedelijk hebben deelgenomen in de isoleercel zijn geplaatst voor maximaal 14 dagen. "Dat gedetineerden juist dit moment verstoren met kwetsende leuzen is respectloos en onacceptabel."
Premier Rutte noemt de verstoring van de herdenking verschrikkelijk. "Op dat moment hou je gewoon je bek."
"Het was een hard, aanhoudend gejoel van veel mensen", zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die bij de herdenking aanwezig was om er een krans te leggen. Volgens haar werd er gegild door de roosters. "Het moet een gecoördineerde actie zijn geweest."
De gevangenis ligt ruim 100 meter van de fusilladeplaats van het voormalige concentratiekamp. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen zegt dat de gedetineerden schreeuwden vanuit hun cel, waar ze in hun eentje in zaten. "Ze hebben geen zicht op wat er buiten de muren gebeurt, maar hebben mogelijk wel iets gehoord."
Respectloos
Ook de directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, Jeroen van den Eijnde, is ervan overtuigd dat het een doelbewuste en voorbereide actie is geweest. "Er moeten ramen hebben opengestaan of misschien waren ze buiten."
Hij hoorde geschreeuw, eerst een kreet en later meerdere stemmen door elkaar. "Het klonk als Allahoe akbar. Het begon bij de Taptoe en ging zelfs nog door toen de twee minuten al voorbij waren. Het duurde drie, misschien wel vier minuten." Van den Eijnde spreekt van een respectloze verstoring.
Het is altijd een waardige herdenking.
Van Toorenburg vindt het schrijnend dat mensen in een rolstoel, met medailles opgespeld, die duidelijk de oorlog hebben meegemaakt, dit over zich heen krijgen. "Het is altijd een waardige herdenking, omdat er niet wordt gesproken. Niemand spreekt, er is een stille tocht en er zijn alleen de trommels en het trompetsignaal. Dat maakt het extra storend."
Van Toorenburg heeft schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Dekker over het incident.
De burgemeester van Vught, Roderick van de Mortel, heeft gesproken met de directeur van de gevangenis en die heeft hem zijn excuses aangeboden voor het feit dat dit heeft kunnen gebeuren. "De zaak wordt tot op de bodem uitgezocht om te voorkomen dat het in de toekomst nogmaals gebeurt", zegt de woordvoerder van de burgemeester.