Daken zijn van huizen geblazen in de Indiase plaats Puri
NOS Nieuws

India en Bangladesh rapen scherven op na orkaan, massa-evacuaties voorkomen ramp

Orkaan Fani heeft in India en Bangladesh tot nu toe zo'n 25 levens geëist, melden lokale media. De massale evacuaties, waarbij in totaal bijna 3 miljoen mensen hun huizen verlieten, lijken een ramp van grote omvang te hebben voorkomen. Een officieel dodental hebben de autoriteiten echter nog niet bekendgemaakt.

Fani, een orkaan met aanvankelijk windsnelheden van 200 kilometer per uur, ging vrijdag in het noordoosten van India aan land en raasde daarna door naar Bangladesh, waar hij afzwakte tot een storm. Naast de harde wind, bracht de orkaan grote hoeveelheden regen met zich mee.

Plastic dak?

De schade in het Indiase pelgrim-oord Puri aan de kust in de deelstaat Odisha is groot. De stad lag precies op het pad van Fani.

Veel huizen zijn zwaar beschadigd en mensen zijn radeloos. "Mijn huis, mijn spullen, alles is beschadigd. Er zit een scheur in de muur van mijn badkamer. Wat zal ik doen? Hem maar helemaal afbreken of zo laten zitten?", zegt een getroffen vrouw in Puri.

Ze vraagt om de hulp van de overheid. "Als de overheid kan helpen, kunnen we het huis repareren. Anders hangen we denk ik maar gewoon een stuk plastic over het dak."

Luchtfoto van de schade die de orkaan in Puri veroorzaakte

Het VN-kantoor voor rampenrisicoreductie zegt dat het beleid van India en de accurate waarnemingen van het meteorologisch bureau veel doden hebben voorkomen. In 1999 kwamen bij een soortgelijke orkaan zeker 10.000 mensen om het leven en het land heeft daar veel lessen uit getrokken.

"Het lijkt erop dat ze heel goed werk hebben verricht om de kans op doden te minimaliseren", zegt een woordvoerder van de VN. "De bijna pinpoint accurate waarschuwingen, ook in een vroeg stadium, maakten het mogelijk heel gericht een evacuatieplan op te stellen."

In aanloop naar de orkaan evacueerde India zo'n 1,2 miljoen mensen, vooral uit de lager gelegen gebieden waar overstromingen dreigden. In buurland Bangladesh werden zelfs 1,6 miljoen mensen van kwetsbare gebieden naar schuilplaatsen gebracht.

Dit beleid heeft eerder bewezen succesvol te zijn, zegt de VN-zegsman in Genève. Hij wijst op soortgelijke orkaan in het gebied in 2013 waar het dodenaantal opvallend laag was, met slechts 45 slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl