18 augustus 1991: Marc Overmars in het shirt van Willem II ANP

Marc Overmars verdedigde tijdens zijn carrière de kleuren van clubs als Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Dat weet elke voetballiefhebber. Maar de huidige Ajax-directeur droeg ook één jaar lang het shirt van Willem II, zondag de tegenstander van Ajax in de bekerfinale.

Het was het seizoen 1991/1992, een jaar voor de definitieve doorbraak van de snelle linksbuiten. Piet de Visser was de trainer van Willem II toen de 18-jarige Overmars in de zomer van 1991 van Go Ahead Eagles naar Tilburg werd gelokt.

"Frans Bouwmeester was toen onze scout, en ook mijn beste vriend", vertelt de nu 84-jarige De Visser. "Hij zag Marc voor het eerst in de jeugd van Go Ahead Eagles en belde me meteen op: je moet nu de auto in, ik heb iets bijzonders gezien."

Hard knokken

De Visser, die later zelf internationaal furore zou maken als meesterscout, was meteen onder de indruk. "Maar ik moest wel hard knokken om hem bij Willem II te krijgen. Go Ahead was zo slim om Overmars snel een profcontract te geven, waardoor hij ineens vijf ton kostte in plaats van één ton."

Het bestuur van Willem II vond dat bedrag (vijf ton in guldens is omgerekend toch nog 227.000 euro) aanvankelijk te gortig. "Maar Frans Bouwmeester zei: als Overmars niet komt, dan vertrek ik. Uiteindelijk ging het bestuur gelukkig akkoord."

Willem II kende na de komst van Overmars met een twaalfde plaats in de eredivisie geen superseizoen, maar Overmars speelde wel vrijwel alles. En hij maakte dat seizoen één doelpunt. Een hele bijzondere goal zelfs.

Op 22 december 1991, in een thuiswedstrijd tegen De Graafschap, zette de huidige technisch directeur van Feyenoord voor (Martin van Geel) en kopte de huidige directeur voetbalzaken van Ajax raak. Inderdaad: een kopbal!

1991: Marc Overmars scoort in het shirt van Willem II Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was de 4-1 voor Willem II en de commentator had het toen al goed gezien. "Het is een echte voetballer, een groot talent voor de toekomst. En ik wist niet dat hij kon koppen met zijn 1 meter - nou wat is het - 62", sprak een jonge Frank Snoeks na de goal.

Bluf

Overmars, overigens wel zo'n 10 centimeter langer dan Snoeks inschatte, had zich tijdens de voorbereiding op het seizoen met enige bluf bij trainer De Visser gepresenteerd.

"We speelden een vriendschappelijke wedstrijd en hadden al een prima linksbuiten, Hans Vincent", vertelt De Visser. "Marc stond reserve en zei in de rust tegen me: stel me nou maar op, dan ga ik er nooit meer uit."

"Ik houd wel van een beetje bluf dus ik zei: hup, ga er maar in. Marc hield woord en hij heeft vervolgens het hele seizoen in de basis gestaan."

"Het was een fantastische voetballer en dribbelaar", vervolgt De Visser. "De tegenstander opzoeken, de bal erlangs tikken en er dan met zijn snelle beentjes rap voorbij. Hij wilde altijd beter worden en deed alles om de top te halen."

Marc Netto

De bijnaam 'Marc Netto', die Overmars als directeur voetbalzaken van Ajax kreeg vanwege zijn financiële filosofie, had hij in Tilburg nog niet. "Maar hij was wel al zeer zuinig op het geld", weet De Visser nog. "Bij de onderhandelingen had hij weliswaar een agent, maar hij wilde zelf ook alles weten over zijn contract en rekende alles uit."

Na het seizoen bij Willem II klopte Ajax op de deur bij Overmars. Voor naar verluidt 2 miljoen gulden (900.000 euro) verkaste de linksbuiten naar Amsterdam, waar hij in zijn eerste jaar definitief doorbrak en debuteerde in Oranje.

De beker

De Visser is zondag bij de bekerfinale in De Kuip. Als Willem II wint, mag de oud-trainer namelijk de KNVB-beker uitreiken. "Ik heb er zeven jaar gewerkt en ben nog steeds fan. Ik hoop dat Willem II de beker wint en Ajax de Champions League, dan is iedereen tevreden."

13 juli 1992: Nieuwkomer Marc Overmars met keeper Edwin van der Sar en trainer Louis van Gaal ANP

STER reclame