Vandalisme gepleegd in Rome? Dan ben je niet meer welkom
De burgemeester van Rome is het zat. Na de derde vernieling van een monument in de Italiaanse hoofdstad door toeristen in zes dagen gaat ze over tot actie. Virginia Raggi heeft maatregelen aangekondigd om toeristen die de boel slopen te straffen.
De afgelopen dagen werden er bij het Colosseum een aantal muren vernield van een paar duizend jaar oud. Het begon op 25 april, toen een Israëlische toerist de initialen van zijn eigen gezin in de muur kraste. Een paar dagen later was het een Bulgaar die de naam van zijn vriendin op de muur wilde achterlaten.
En gisteren probeerde een Hongaar datzelfde, maar die kwam niet verder dan de letter 'T'. Voordat hij ook maar iets kon opschrijven, werd hij in de kraag gegrepen door de bewakers. Wat hij precies wilde opschrijven, is niet duidelijk.
Zowel de medewerkers van het Colosseum als de meeste toeristen begrijpen er helemaal niks van, zag correspondent Mustafa Marghadi.
De burgemeester wil nu meer gewapende bewakers inzetten bij onder meer het Colosseum. "En ze wil 'de barbaren' uit Rome verwijderen", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "De mensen die vandalisme in Rome hebben gepleegd en een veroordeling achter hun naam hebben, mogen de stad niet meer in."
De burgemeester gaat een brief sturen naar ambassades waar bekende buitenlandse vandalen vandaan komen. Bij de Nederlandse ambassade verwachten ze ook een brief naar aanleiding van de Feyenoord-rellen een aantal jaren geleden.
"Als je het hebt over het mollen van monumenten, dan staan de Feyenoord-hooligans wel bovenaan het lijstje", zegt Marghadi. "Als je zegt dat je Nederlands bent tegen een Romein, dan duurt het niet heel lang voordat dat verhaal opgerakeld wordt."
Het geeft aan dat men in Rome klaar is met al die toeristen die kleine souvenirs van bijvoorbeeld het Colosseum willen meenemen.
Het is nog niet duidelijk hoe de burgemeester de vandalen precies wil verbannen. Want iemand toegang tot de stad ontzeggen heeft nog veel voeten in de aarde.
Marghadi vermoedt dat de burgemeester zich gaat beroepen op de zogenoemde daspo-wet, die in Italië vooral wordt ingezet rond voetbalwedstrijden. "Dat is een wettelijk stadionverbod, en wel een gebiedsverbod. Dan zou je op basis van die wet geweigerd kunnen worden."
Souvenirs
Mensen die per vliegtuig komen, kunnen dan bij de grenscontrole worden geweigerd. "Maar als ze met de auto komen heb je een probleem. We hebben immers geen douanes meer."
Al met al geeft de burgemeester nu vooral een signaal af, zegt Marghadi. "Het geeft aan dat men in Rome klaar is met al die toeristen die kleine souvenirs van bijvoorbeeld het Colosseum willen meenemen."