NOS Nieuws

Structureel tekort strandwachten, maar in Ouddorp hebben ze een oplossing

Al jaren hebben reddingsbrigades in Nederland te maken met een tekort aan strandwachten. Er is weinig nieuwe aanwas, tegelijkertijd worden de stranden en binnenwateren steeds drukker.

De reddingsbrigade in Ouddorp experimenteert daarom met een nieuwe manier van werven. Ze werken daar samen met het sportopleidingsinstituut in Goes en trekken jongeren aan die een maatschappelijke diensttijd willen doen.

De jongeren volgen een week lang een opleiding. Dat is nog best pittig, zegt een van hen. "We moeten met enige regelmaat het koude water in en bijvoorbeeld voor drenkeling spelen, de anderen moeten je dan komen redden." Het zijn op zich geen spannende oefeningen, vult een ander aan. "Maar het is wel goed om op deze manier ervaring te krijgen. Mochten we straks echt iemand moeten redden, dan weten we hoe het moet."

Langere seizoenen

Inmiddels heeft 54 procent van de reddingsbrigades last van een tekort aan vrijwilligers. "Dat betekent niet dat de posten op sommige momenten niet bezet zijn", zegt Marcel Jagersma van Reddingsbrigade Nederland. "Het is wel steeds lastiger om het plaatje rond te krijgen. Op sommige dagen moet je vrijwilligers vragen om extra te komen".

Vijftien jongeren worden op het strand van Ouddorp opgeleid:

Trainen als lifeguard: 'Hij was onderkoeld'

De strandwachten merken ook dat het seizoen steeds langer wordt. "Soms is het in mei al stralend weer, dan moeten we al op het strand staan", vertelt Jagersma. "Veel van onze vrijwilligers zijn studenten en zitten dan gewoon in de collegebanken, dat maakt het extra lastig."

Verdrinkingen

Het aantal verdrinkingen in Nederland ligt elk jaar rond de tachtig. Daarbij valt op dat mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond drie keer zo vaak verdrinken.

De aanwezigheid van lifeguards wordt daarom ook veel belangrijker, vertelt Jagersma. "We zien bijvoorbeeld veel nieuwkomers, zoals statushouders of toeristen die niet goed kunnen zwemmen. Daarop moeten we extra alert zijn, zeker tijdens warme zomers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl