NOS Sport

'Duursporters hebben groot voordeel bij gebruik ketonen'

Voor het eerst is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van ketonen in de sport. Volgens het onderzoek, gepubliceerd door de Belgische nieuwszender VRT, zouden vooral duursporters er gemiddeld 15 procent op vooruit gaan.

Het voedingssupplement (voluit ketonesters) is niet nieuw in de sport. Met name in het wielrennen wordt het al gebruikt. Over de precieze werking ervan houden wielerploegen zich vaak stil. Het onderzoeksteam van de KU Leuven publiceerde als eerste concrete cijfers over ketonen.

Ketonen zijn een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt wanneer het lichaam bij grote inspanning door de reserves heen is. Om die reden worden ketonen ook wel de vierde brandstof in ons lichaam genoemd na koolhydraten, eiwitten en vetten.

Doping

"Het zelf innemen van ketonen wordt niet gezien als doping en behoort volgens de onderzoekers ook niet tot het grijze gebied", zegt Peter Hespel, bewegingsfysioloog van KU Leuven tegen de NOS. "Sporters nemen geregeld extra eiwitten. Dus dan zouden ketonen ook niet gek zijn om te gebruiken."

Het wereldantidopingagentschap (WADA) heeft regelmatig onderzoek gedaan naar de brandstof en heeft geen argumenten om het middel op de dopinglijst te zetten. De onderzoekers spreken van een wonderdrankje.

De testen zijn gedaan met 'mindere goden' (en dus niet op topsporters) door een mini-Tour de France na te bootsen. Desondanks noemt het onderzoeksteam de resultaten 'ongezien'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl