Het team van Heerenveen tijdens de perspresentatie van de Eredivisie Vrouwen, vorig seizoen

Vrouwenvoetbal is hot, maar de eredivisie komt maar niet op stoom

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

Mogelijk moet de Eredivisie Vrouwen het volgend jaar met maar zeven clubs doen. Vorige maand maakte Achilles' 29 uit Groesbeek bekend dat het stopt met het vrouwenteam in de eredivisie. En ook aan de vrouwentak van sc Heerenveen komt wellicht een eind.

In dat geval verdwijnt een Friese kweekvijver voor talent. De club bracht Oranje-internationals Lieke Martens, Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en Sherida Spitse voort.

Volgens de stichting waar de vrouwen van Heerenveen onder vallen zijn er onvoldoende financiële middelen om het vrouwenvoetbal overeind te houden. Daarom houdt de organisatie er na dit seizoen mee op. De gemeenteraad van Heerenveen wordt vanavond door de club ingelicht over de situatie. Heerenveen hoopt dat het vrouwenvoetbal met hulp van de gemeente en de KNVB toch kan blijven bestaan.

"Het is erop of eronder. Als we vandaag geen oplossing vinden met diverse partijen is het morgen wel gebeurd", zegt Froukje Hofma, voorzitter vrouwenvoetbal bij sc Heerenveen. "Dan spelen de vrouwen morgen in Alkmaar hun laatste wedstrijd."

Onder leiding van trainer Roeland ten Berge werkten de voetbalsters van Heerenveen vandaag misschien wel de laatste training af:

Voortbestaan vrouwentak Heerenveen onzeker: 'We kunnen gewoon niet eens stoppen'

De Eredivisie Vrouwen heeft het moeilijk. Er is geen hoofdsponsor en de wedstrijden trekken weinig publiek. Ook de media-aandacht blijft achter, ondanks het grote succes van het Nederlands vrouwenelftal.

Talent is er wel, maar de organisatie en de financiën binnen het vrouwenvoetbal zijn een probleem. Naast Achilles'29 en sc Heerenveen zit ook ADO Den Haag in de problemen. De club hoopt dat belanghebbenden en geïnteresseerden uit de regio een financiële bijdrage willen leveren aan het vrouwenvoetbal.

Leoni Blokhuis, zaakwaarnemer van onder meer internationals Vivianne Miedema en Kika van Es, maakt zich er zorgen over. "Ik ben een voorvechter van het Nederlandse vrouwenvoetbal, maar ik zie nu dat competities in landen om ons heen stappen maken, terwijl wij een beetje achterblijven."

Er moet een partij zijn die de competitie omarmt, of dat nou de KNVB is of een sportmarketingbureau.

Zaakwaarnemer Leoni Blokhuis

Blokhuis vindt het jammer dat de Coöperatie Eredivisie Vrouwenvoetbal (CEV) nog maar weinig voorstelt. Die werd in 2017 opgericht door de KNVB en de clubs in de eredivisie, maar inmiddels zijn directeur Paul ten Hag, commercieel directeur Frank Kolsteeg en de raad van commissarissen vertrokken.

"Daarmee zijn we terug bij af. Er moet een partij zijn die de competitie omarmt, of dat nou de KNVB is of een sportmarketingbureau. Een grote sponsor zou ook helpen. In Engeland is onlangs een miljoenendeal getekend met Barclays als hoofdsponsor van de FA Women's Super League. Dat geeft natuurlijk een enorme boost. Hopelijk breken deze tijden ook in Nederland aan."

Volgens Blokhuis moet zo'n sponsor daar dan wel iets voor terugkrijgen. Maar met de schaarse media-aandacht voor de Eredivisie Vrouwen is er weinig te bieden.

Hoe dan ook moet er geïnvesteerd worden in de eredivisie, vindt Heerenveen-voorzitter Hofma. "Er moet een verbinding blijven tussen het Nederlands elftal en de eredivisie, want hier lopen de speelsters van de toekomst rond."

Vlieland

Vooralsnog moeten clubs dus zelf de broek ophouden. "Dat zorgt ervoor dat het moeilijk is om de eredivisie, met zo weinig teams, echt te ontwikkelen", analyseert Heerenveen-speelster Justine van der Werf.

Of haar club nu wel of niet door kan volgend seizoen, Van der Werf is er niet bij. Mede door de huidige situatie in het vrouwenvoetbal heeft ze besloten iets anders te gaan doen: ze gaat werken bij een outdoorbedrijf op Vlieland.

Medespeelster Tiny Hoekstra beleeft een ander scenario: zij is geselecteerd voor het Nederlands vrouwenelftal onder 23 jaar. Ze maakt zich echter zorgen over haar teamleden en de speelsters die na haar komen. "De meeste andere clubs hebben hun team voor volgend seizoen al rond, de kans is klein dat de vrouwen daar terechtkunnen. Ook zijn we de enige club in het noorden van het land. Meisjes uit Groningen en Drenthe dromen ervan om bij Heerenveen te voetballen. Het zou zonde zijn als die droom in duigen valt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl