NOS Voetbal

Oud-teamgenoot Van Bronckhorst: 'Messi had iets buitengewoons'

Van Bronckhorst heeft nog altijd een band met Messi: 'Die is voor altijd'

1 mei 2005. In de extra tijd van het duel FC Barcelona-Albacete geeft sterspeler Ronaldinho met een bekeken assist de 17-jarige Lionel Messi de kans om zijn eerste doelpunt te maken. In plaats van blind te schieten besluit de Argentijn de bal over de doelman heen te lobben: 2-0.

Exact veertien jaar later schiet hij tegen Liverpool in de halve finales van de Champions League zijn 600ste doelpunt binnen. Een ongekende mijlpaal. En ook deze is van grote schoonheid. Geen lobje dit keer, maar een vrije trap die gepast in de kruising belandt.

  • AFP
    Lionel Messi en Ronaldinho vieren het eerste doelpunt van de Argentijn
  • Pro shots
    Giovanni van Bronckhorst in het shirt van Barcelona

Op het veld ten tijde van zijn eerste doelpunt stond ook een Nederlander. Giovanni van Bronckhorst was als speler van Barcelona bij het debuut van de Argentijnse sterspeler aanwezig en stond ook op het veld toen Messi zijn eerste doelpunt maakte. De vertrekkend coach van Feyenoord kan zich dat moment nog goed herinneren.

"Dat was een heel belangrijk moment voor hem en je ziet ook hoeveel liefde wij voor hem hadden als ploeg", zegt Van Bronckhorst terwijl hij naar de beelden kijkt. "Hij was 16 jaar toen hij bij ons in de ploeg kwam, maar je zag toen al de potentie en wat voor ster hij kon worden."

Wereldster

Van Bronckhorst had destijds ook niet lang nodig om te zien hoe goed Messi kon voetballen. "Je ziet aan een speler meteen of hij talent heeft. En Messi had iets buitengewoons. Op de training was hij gelijk een van de beteren. En we hadden destijds een ploeg met een aantal wereldsterren als Ronaldinho, Samuel Eto'o en Deco. Iedereen zag dat het gek moest lopen wilde hij niet de volgende wereldster worden."

Giovanni van Bronckhorst (l) samen met Lionel Messi

Van Bronckhorst zou uiteindelijk drie jaar met Messi spelen voordat hij zou terugkeren naar Feyenoord. In die drie jaar hebben de twee een goede band opgebouwd die tot de dag van vandaag in stand gehouden wordt.

"We zaten in de kleedkamer dicht bij elkaar, dus dan ben je vaak met elkaar en praat je vaak met elkaar. Het heeft er ook voor gezorgd dat we een band hebben."

"Toevallig was ik afgelopen zaterdag bij de kampioenswedstrijd van Barcelona", gaat Van Bronckhorst verder. "Toen heb ik hem na afloop weer even gesproken en dan is het weer als vanouds. Die band is voor altijd."

Trots

De huidig trainer van Feyenoord is ook trots dat hij met een van de besten op het veld gestaan heeft. "Toen was dat heel normaal, maar tegenwoordig koester ik dat meer. Hij is toch de beste van deze tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl