Verkiezingsposters worden opgehangen in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

StemWijzer vertraagd door exact dezelfde antwoorden PvdA en GroenLinks

De StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen is vertraagd. Eigenlijk zou de stemhulp vorige week dinsdag online komen, maar vlak voor publicatie werd duidelijk dat GroenLinks en de PvdA dezelfde antwoorden hadden op alle stellingen: zowel de dertig stellingen die de selectie hadden doorstaan als de dertig reservestellingen.

"We kwamen er net iets te laat achter", zegt projectleider Matthijs van Tuijl van ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer. "Vandaar dat we nog wat meer tijd nodig hadden om de StemWijzer af te maken." Er moesten nieuwe stellingen worden bedacht, die alle partijen moesten beantwoorden.

De nieuwe versie komt morgenmiddag online. De verkiezingen zijn drie weken later, op donderdag 23 mei.

Volgens de projectleider is dit nog nooit eerder gebeurd. "We vinden het jammer, we hadden hem al graag online gehad." Op Twitter vroegen mensen zich al af waarom de door ProDemos aangekondigde StemWijzer nog niet online was gekomen:

Het team achter de StemWijzer had zestig stellingen in de voorselectie, maar op basis van de antwoorden zou de kiezer geen onderscheid kunnen maken tussen GL en de PvdA. Alleen in de toelichting was een verschil te zien tussen de twee partijen. "Misschien moet de voorselectie van de vragen de volgende keer nog iets breder", zegt van Tuijl.

Het is de derde keer dat er een Europese StemWijzer is. Volgende week komt de vragenlijst van MijnStem online. Ook is er een Engelstalige stemwijzer te vinden op de website van Politico.

Benieuwd wat het Europees Parlement precies doet? Bekijk dan onze uitlegvideo:

Vlak voor verkiezingen: een opfriscursus Europees bestuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl