Puigdemont in Brussel EPA

De vroegere politieke leider van Catalonië, Carles Puigdemont, mag van de Spaanse kiescommissie niet meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen. De commissie heeft dat besloten, omdat de Catalaanse separatistenleider naar België is gevlucht en daar niet geregistreerd staat als Spaanse burger.

Puigdemont stelde zich eerder deze maand verkiesbaar voor het Europees Parlement en is lijsttrekker voor de partij Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië). De conservatieve partijen Partido Popular en Ciudadanos hadden bij de kiescommissie bezwaar aangetekend tegen zijn kandidatuur.

"Als je een een coup pleegt en vlucht, kun je in Europa niet de staat vertegenwoordigen waar de coup is gepleegd", zegt de leider van Ciudadanos in Catalonië, Inés Arrimadas, op Twitter. Ook Pablo Casado, de leider van Partido Popular, is tevreden met het besluit. "Puigdemont moet naar Spanje komen en voor de rechter verschijnen."

Puigdemont is uit Spanje gevlucht om niet vervolgd te worden voor zijn rol bij het illegaal uitroepen van de onafhankelijkheid na het referendum in Catalonië in 2017.

De voormalige Spaanse regiopresident zei dat hij terugkeert naar Catalonië als hij wordt verkozen. "Om de stem van Catalonië, dat een onafhankelijke staat wil zijn, in het hart van de Europese democratie te laten horen". Bij terugkeer wordt hij in Spanje waarschijnlijk gearresteerd. Al gelooft Puigdemont dat hij als Europarlementariër onschendbaar is.

'Een klap voor de democratie'

Volgens de partij Junts per Catalunya proberen de Spaanse kiesautoriteiten Puigdemont en andere separatisten op deze manier het zwijgen op te leggen. Ook twee andere kandidaten van de Catalaanse onafhankelijkheidspartij mogen niet op de lijst. Het gaat om de oud-regioministers Antoni Comín, die eveneens in België in ballingschap zit, en Clara Ponsatí, die naar Schotland is gevlucht.

De advocaat van Puigdemont zegt tegen persbureau AFP dat er geen juridische obstakels zijn voor hun deelname, alleen mogelijk politieke. Puigdemont noemt de uitsluiting van deelname een "juridisch schandaal" en "een klap voor de democratie".

Volgens Puigdemont kon zijn partij tot 20.00 uur vanavond in beroep gaan. Puigdemont en de twee oud-ministers hebben gezegd dat ze dat gaan doen. "Dit is een schending van het fundamentele recht van de mens om deel te nemen aan verkiezingen."

STER reclame