Beveiligers van Wilders (K. niet op de foto)
NOS NieuwsAangepast

Zeven maanden cel voor oud-beveiliger Wilders voor lekken

De rechtbank heeft oud-politieman Faris K. veroordeeld tot zeven maanden celstraf wegens het lekken van geheime informatie over de beveiliging van PVV-leider Wilders. Ook mag hij vijf jaar niet bij de overheid werken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog vijf maanden cel geëist en uitsluiting van een publieke functie voor de periode van vijf jaar. K. werd vervolgd omdat hij aan bekenden van hem vertrouwelijke informatie over de woonplaats en beveiliging van Wilders had doorgegeven.

K. was al eens veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim. Dat de straf hoger uitvalt, is volgens de rechter ook een signaal naar andere politieambtenaren in vergelijkbare posities, om duidelijk te maken dat dit soort gedrag niet kan.

Verkenner

K. werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen die onder anderen Wilders beschermt. Als verkenner van locaties waar Wilders naartoe ging, wist hij veel van de beveiliging van de politicus. Hoewel deze informatie geheim was, praatte hij hierover met verschillende mensen uit zijn omgeving.

Ook deelde K. informatie over het bezoek van een van de dochters van de toenmalige Amerikaanse president Obama aan Nederland en heeft hij voor privédoeleinden in politiesystemen gezocht.

'Stom'

K. heeft bekend dat hij over zijn werk praatte met drie vrouwen, onder wie zijn vriendin. Hij noemt zijn gedrag "stom" maar van kwade opzet was volgens hem geen sprake.

Het onderzoek naar K., die al eerder voorwaardelijk ontslag had gekregen voor het rondneuzen in politiesystemen, begon in mei 2016. In februari 2017 werd hij aangehouden. Begin dit jaar is hij definitief ontslagen.

K. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, zegt zijn advocaat Peter Plasman. Hij vindt de strafmaat te hoog. "Hij is te loslippig geweest, maar het heeft geen consequenties gehad", aldus Plasman. "Sommige informatie die hij had gedeeld was geen echt geheim. Bovendien is hij onvoorwaardelijk ontslagen. Zijn werk was zijn hart en ziel. Dat alles op een rijtje zettend, is dit gewoon te veel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl