1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Ook zelfstandig reizende Nederlandse toeristen in Sri Lanka hebben ticket terug

Alle, zo'n 400 zelfstandig reizende Nederlanders in Sri Lanka die zich hebben gemeld bij SOS International, hebben inmiddels een ticket voor een vervroegde reis naar huis gekregen. Uiterlijk donderdag zullen alle Nederlanders die naar huis willen weer in Nederland zijn, laat hulporganisatie SOS International weten.

Afgelopen donderdag scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan van geel naar oranje, vanwege de aanslagen. SOS International organiseert de terugvluchten voor alle zelfstandige reizigers die sindsdien contact met hen hebben gezocht. De reisverzekeraars nemen de kosten voor dit nieuwe ticket voor eigen rekening. "Het ticket krijgen de reizigers dus van ons, maar mensen die op eigen houtje een ticket terug naar Nederland boeken kunnen ook bij thuiskomst proberen hun kosten direct bij de reisverzekering te declareren", legt een woordvoerder van SOS International uit.

Vrijdag heeft de hulporganisatie voor reizigers nog geprobeerd een vliegtuig te charteren om de Nederlanders in één keer terug te brengen, maar dat is niet gelukt. "Nu moeten we dus voor iedereen op zoek naar een plekje op een reguliere lijnvlucht."

Georganiseerde reis

Gisteravond keerden de eerste 77 toeristen terug die via een reisorganisatie een vakantie op Sri Lanka hadden geboekt.

We vroegen ze in de aankomsthal met welk gevoel ze nu thuiskwamen:

Eerste Nederlandse toeristen uit Sri Lanka landen op Schiphol

Morgenavond wordt een vlucht met 290 Nederlandse toeristen verwacht op Schiphol. In totaal is dan het overgrote deel van de 600 mensen die via een touroperator een reis naar Sri Lanka hebben geboekt, huiswaarts gekeerd.

Volgens een woordvoerder van TUI kon dit toestel worden gecharterd omdat de kosten worden vergoed door het Calamiteitenfonds. "Daar betaal je 2,50 euro voor wanneer je bij een reisorganisatie boekt. Van dat geld worden dit soort extra vluchten betaald."

'Uitzondering gemaakt'

Voor mensen die zelfstandig op reis zijn gegaan, is die mogelijkheid er niet. "Terugkeer vanwege terrorisme wordt normaal gesproken niet vergoed, dus de reisverzekeringen hebben een uitzondering gemaakt door de tickets van deze mensen toch te vergoeden. De kosten voor zo'n extra vliegtuig zijn dan waarschijnlijk toch te groot."

Uiterlijk donderdag komen de laatste Nederlandse toeristen uit Sri Lanka terug. Hoeveel Nederlanders met een eigen reis er wilden blijven en dus niet terugkeren, is nog onduidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht hier komende week meer over te kunnen zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl