Veel huizen zijn verwoest
NOS Nieuws

Orkaan Kenneth trok 'als een bulldozer' over Mozambique

In Mozambique proberen reddingswerkers nog steeds om afgelegen dorpen te bereiken in het gebied waar orkaan Kenneth overheen trok. Kenneth is één van de zwaarste orkanen die Mozambique ooit hebben bereikt en heeft volgens de regering van Mozambique het leven gekost aan vijf mensen.

Het is na orkaan Idai de tweede zware orkaan die binnen anderhalve maand over het land trekt. Door Idai kwamen meer dan 600 mensen om het leven. Deze orkaan trok vooral over centraal Mozambique. Kenneth kwam donderdag aan land in het noordoosten van Mozambique en trok over een ander deel van het land.

Veel mensen leven al dagen op straat, zo is te zien in onderstaande video:

Rampgebied Mozambique geteisterd door zware regenval

Hulporganisaties vrezen dat er nog duizenden mensen vastzitten in het gebied waar Kenneth overheen trok. Hoewel de wind inmiddels is gaan liggen, wordt het gebied nog steeds geteisterd door hevige regenval. Er wordt gevreesd voor zware overstromingen.

Op het toeristeneiland Ibo in het noorden van het land zijn bijna alle woningen verwoest. Er wonen zo'n 6000 mensen. Laaggelegen gebieden in Mozambique staan onder water en zo'n 30.000 mensen zijn door de regering geëvacueerd en opgevangen in scholen en kerken.

Een VN-medewerker zei na een inspectievlucht over het getroffen gebied dat veel dorpen "eruitzien alsof er een bulldozer overheen is gereden". Zo'n 700.000 mensen zijn in gevaar door het stijgende water, gebrek aan bescherming en voedsel.

Voordat Kenneth Mozambique bereikte, trok de orkaan over de Comoren, een eilandstaat ten noorden van Madagaskar. Hier kwamen drie mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl