NOS Sport

Alles bij de BMX'ers draait om kwalificatie voor Tokio

Alles bij de BMX'ers draait om kwalificatie voor Tokio

Voor de Nederlandse BMX'ers begint dit weekeinde de wereldbekercyclus met wedstrijden in Manchester. Alles staat daarbij in het teken van kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Raymon van der Biezen wil volgend jaar namelijk met een zo groot mogelijke ploeg naar Japan. En dat kan.

Want de Nederlandse ploeg bulkt van het talent. Wereld- en Europees kampioen Laura Smulders springt in haar regenboogtrui natuurlijk het meest in het oog. Maar ook de andere BMX'ers hebben al veel punten verzameld voor de olympische ranking.

Er mogen maximaal drie mannen en drie vrouwen naar de Spelen van volgend jaar. "Daarvoor moeten we bij de beste twee landen staan, zowel bij de mannen als de vrouwen", vertelt Van der Biezen. "Momenteel staan we eerste en de kans is heel reëel dat we zowel bij heren als de dames de maximale aantallen halen."

'Officieuze' olympische baan

Om optimaal te presteren in Tokio, wordt de komende maanden op Papendal de olympische baan van Tokio nagebouwd. Dat gebeurde ook al voor de Spelen in Rio de Janeiro. Daar veroverde Jelle van Gorkom zilver bij de mannen, terwijl Laura Smulders - winnares van brons in 2012 - bij de vrouwen in de finale ten val kwam.

Officieel is nog niet bekend hoe de olympische baan eruit gaat zien. Maar daar heeft bondscoach Van der Biezen een foefje voor. "De tekeningen zijn officieel nog niet bekend. Maar Laura zit in de rijderscommissie van de UCI en weet daarom wel het een en ander van het parcours af. Ze heeft de tekeningen in haar hoofd zitten en die hebben we al soort van nagetekend."

Laura Smulders vorig jaar tijdens de EK in Glasgow

De 25-jarige Smulders werd in ieder geval "blij" van het parcours in Tokio. "Het is een veelzijdige baan. Je moet een technische BMX'er zijn, maar ook een beetje uithoudingsvermogen hebben, want het is een lange baan."

Kimmann klaar voor de start

Bij de mannen is Niek Kimmann een van de olympische troeven. De 22-jarige Kimmann, die zevende werd in Rio, wil de komende maanden vooral aan zijn starts gaan werken. "Ik ben een prima starter, maar het is wel mijn minste punt. Als ik op alles een 8 of 9 ben, dan ben ik op mijn starts een 7."

Hoe gaat Kimmann dat aanpakken? "Trainen, krachttraining, sterker worden, explosiever worden. Maar het is voor een deel ook technisch. Ik ben voor een BMX'er redelijk zwaar, met 90 kilo. Dus ik moet ook 10 à 15 kilo meer op gang brengen dan sommige andere rijders. Dat is een nadeel, maar op de baan is dat gewicht een voordeel."

Voor Smulders gaat het op weg naar 2020 vooral om de details. "Het is mijn grote doel om op de Spelen op mijn best te zijn. Het zijn echt kleine dingetjes die ik nog wil verbeteren. Om zo kleine stapjes te zetten in de richting van Tokio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl