ProShots
NOS VoetbalAangepast

Eredivisie kent doelpunt aan De Jong toe, maar KNVB (nog) niet

PSV vindt dat Luuk de Jong de tweede goal tegen Willem II op zijn naam moet krijgen en heeft daarom protest aangetekend bij de KNVB.

Arbiter Dennis Higler noteerde donderdagavond Michal Sadílek als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier, maar volgens PSV is op tv-beelden duidelijk te zien dat De Jong heeft gescoord.

Een dag later is er nog veel onduidelijkheid. Vrijdagmiddag werd bekend dat de ECV, de koepelorganisatie van eredivisieclubs, na een analyse van de beelden de treffer nu op naam heeft gezet van De Jong, maar die wijziging is tot dusver nog niet doorgevoerd op het officiële formulier.

De KNVB meldde vrijdag aan het einde van de middag echter op zijn beurt dat dit veel te voorbarig is. De voetbalbond blijft bij de beslissing om het doelpunt aan Sadílek toe te wijzen en zolang de KNVB geen ander besluit heeft genomen, blijft dat zo staan. "De KNVB beslist uiteindelijk."

Sadílek of De Jong? Kijk en oordeel zelf

Wat op het formulier staat, is voor de officiële statistieken bindend. Daarom willen de Eindhovenaren dat de beelden opnieuw worden bekeken.

PSV is ervan overtuigd dat De Jong de bal wel degelijk raakte. En al was het maar met een haartje, ook dat telt als lichaamsdeel.

  • De Jong claimt de 0-2: 'Echt, ik schampte de bal met mijn hoofd'
  • Van Bommel: 'Nu zeventien dagen rust, een ongelooflijke situatie'

"Echt, ik schampte de bal met mijn hoofd", zei De Jong donderdag al na de 3-0 zege van zijn ploeg in Tilburg. De aanvoerder van de Eindhovenaren ligt met 27 goals (en misschien dus 28) op koers om voor het eerst in zijn carrière topscorer te worden van de eredivisie.

Eén doelpunt kan daarbij cruciaal zijn, bleek wel uit twee van de laatste drie seizoenen. Zo liep De Jong de titel in 2016 mis, toen Vincent Janssen namens AZ één goal meer maakte.

Topscorers 2018/19

Luuk de Jong (PSV) 27 of 28
Dusan Tadic (Ajax) 24
Hirving Lozano (PSV) 17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl