Naamstickers van de deelnemers aan het speeddaten Martijn van der Zande / NOS

Speeddaten voor vriendschappen, niet relaties

tijd van publicatie
Geschreven door
Martijn van der Zande
verslaggever

Veel vrouwen kunnen nog wel een nieuwe vriendschap gebruiken, denken het blad Vriendin en de site vriendinnenonline.nl. Uit onderzoek van de bedrijven blijkt een miljoen vrouwen een vriendin om zich heen te missen. Om de eenzaamheid tegen te gaan organiseerden het blad en de website gisteren een speeddate-avond: niet voor een relatie, maar voor een vriendschap.

Een beetje spannend vinden de meeste vrouwen het wel. De veertig dames tussen de 20 en 45 zijn niet op zoek naar een relatie, maar naar potentieel gezellige vriendinnen om leuke dingen mee te doen. Het is niet dat ze nu niemand om zich heen hebben, maar ze missen wel iets.

Een klik lijkt in ieder geval al snel aanwezig, want nog voor de eerste officiële drie-minuten-date een feit is, staan de meesten al lekker bij de bar een wijntje te drinken. Er wordt volop gekletst en gelachen. Om een naam vragen hoeft niet, want net zoals bij een echte speeddate-avond heeft iedereen een witte sticker met haar naam erop.

Ik zoek gewoon een leuke vriendin en ik vind dat best lastig in mijn omgeving.

Celina

Karin, Celina en Donya staan ook al aan de bar. Ze hebben een leuk leven, maar missen in hun buurt wel een vriendin. "Ik woon en werk in een klein dorpje en ken daar niet echt mensen", zegt Karin. "Ik wil graag wat nieuwe mensen ontmoeten." Ook Celina is eerlijk. "Ik zoek gewoon een leuke vriendin en ik vind dat best lastig in mijn omgeving." Voor Donya geldt een beetje hetzelfde. "Ik ben altijd blijven wonen waar ik vandaan kom, terwijl veel vriendinnen zijn uitgevlogen naar de grote stad. Dat contact is verwaterd terwijl het wel heel fijn is om mensen in je buurt te hebben om dingen mee te ondernemen."

Een beste vriendin missen

Deze drie vrouwen staan niet op zichzelf, blijkt uit onderzoek van de twee organiserende clubs. Een miljoen vrouwen zou een beste vriendin om zich heen missen. "Dat is echt heel veel", zegt Lize Mast van vriendinnenonline.nl. "Vaak denken mensen dat het alleen om oudere vrouwen gaat, maar dat is echt niet zo. Het komt ook voor bij 20- of 30-jarigen".

Als je niemand in je buurt hebt om even koffie mee te drinken, dan kan dat pijn doen.

Lize Mast

Hoewel eenzaamheid volgens Mast van alle tijden is, denkt ze toch dat sociale media nu een grote rol spelen. "Als je alleen op de bank zit en je ziet op Instagram mensen leuke dingen doen, dan ga je toch afvragen waarom jij niets leuks aan het doen bent. Dat kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Als je dan niemand in je buurt hebt om even koffie mee te drinken, dan kan dat pijn doen."

Danielle herkent dat wel. "Ik heb zeker wel vriendinnen hoor, maar niet in de buurt. En ik zou wel naar een sportclub kunnen, maar dat is toch anders. En in de rij bij de supermarkt vraag je ook niet aan degene voor je of ze zin heeft in koffie. Bij zo'n speeddate-avond komt iedereen met hetzelfde doel en dat is fijn."

STER Reclame