Peter van Dijk, PVV-lijsttrekker voor Provinciale Staten
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Nu twee PVV-fracties in Provinciale Staten Zeeland

De PVV in de Provinciale Staten van Zeeland heeft twee fracties, nadat oud-fractievoorzitter Peter van Dijk uit de oorspronkelijke PVV-fractie is gezet. De gezamenlijke Zeeuwse PVV-fracties beschuldigen hem onder meer van het uiten van doodsbedreigingen.

De oorspronkelijke tweekoppige fractie bestaat nu alleen uit Vincent Bosch, die daarmee automatisch ook fractievoorzitter is. Maar de weggestuurde Van Dijk bezet ook een Statenzetel en noemt zich eveneens fractievoorzitter van de PVV.

Partijleider Geert Wilders wil geen keuze maken tussen de twee Zeeuwse Statenleden zolang de onderzoeken naar Van Dijk nog lopen.

Twee onderzoeken

De gezamenlijke PVV-fracties in Zeeland beschuldigen Van Dijk in een manifest van wantrouwen onder andere van het uiten van doodsbedreigingen, het bevoordelen van familieleden en misbruik van partijgeld.

Tegen hem lopen momenteel twee onderzoeken: het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangifte van doodsbedreigingen en de provincie Zeeland onderzoekt of Van Dijk partijgeld heeft misbruikt.

Omroep Zeeland schrijft dat beide mannen gisteren afzonderlijk hebben gesproken met Wilders. Allebei zeggen ze diens volledige steun te hebben. Bosch begrijpt dat Wilders nog geen besluit wil nemen. "Geert Wilders wil niet zomaar Van Dijk buiten zetten", zegt Bosch. "Hij wil niemand op straat zetten voordat onomstotelijk vaststaat dat er tegen de regels is gehandeld."

Advertentie via Ster.nl