Vuurrode lucht bij de zonsopkomst in Stramproy, Limburg
NOS Nieuws

Saharastof boven Nederland: mooie foto's, vieze auto's

Als je vandaag of morgen van plan bent om je auto te wassen of je ramen te zemen, kan je het beste nog even wachten. Er trekt hoog in de lucht namelijk Saharastof over het land. Dat merken we vandaag al aan dikkere sluierbewolking in het zuiden. Morgen worden buien verwacht en kunnen de stofdeeltjes naar beneden komen.

Het Saharastof trekt over grote delen van Europa. Het wordt meegevoerd met een lagedrukgebied dat zich vanuit Afrika richting het noorden verplaatst. Door dit lagedrukgebied is er veel Saharastof in de lucht gekomen, schrijft Weerplaza. Het meeste stof bevindt zich vannacht en morgenochtend boven Nederland.

In Malta hadden ze er gisteren al 'last' van:

Morgen worden verspreid over het land buien verwacht. Dan is de kans groot dat, zodra alles eenmaal weer is opgedroogd, er een laagje rood stof achterblijft op je ramen, tuinmeubels of auto.

Toch veroorzaakt Sarahastof niet alleen 'overlast', het kan ook mooie plaatjes opleveren tijdens de zonsondergang en zonsopkomst. Door het stof en de aanwezige sluierwolken kan de lucht vuurrood kleuren. Die rode kleur wordt extra versterkt door het Saharastof, omdat die van nature ook een rode tint heeft.

Dat levert dus dit soort kiekjes op:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl