Het eerste gepubliceerde beeld van een van de vermoedelijke daders in de kerk in Negombo
NOS NieuwsAangepast

IS eist verantwoordelijkheid aanslagen Sri Lanka op

Terreurbeweging IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag. Zoals vaker gebeurt, gebruikt de groepering daar zijn propagandakanaal Amaq voor.

IS claimt vaker verantwoordelijk te zijn voor terroristische aanslagen. Niet altijd is duidelijk of het netwerk ook echt betrokken is. Ook nu zijn er geen concrete bewijzen dat IS de hand heeft gehad in de voorbereidingen of het plegen van de aanslagen zelf. Bij eerdere terreurdaden publiceerde de groepering wel video's van zelfmoordterroristen die kort voor een aanslag hun steun aan IS betuigden, wat volgens analisten bijdraagt aan de geloofwaardigheid van claims.

In Sri Lanka werd zondag wel meteen gezegd dat buitenlandse terreurgroepen medeplichtig moeten zijn geweest aan de aanslagen op hotels en kerken. De twee radicaal-islamitische organisaties die door de regering zijn aangewezen als hoofddaders zijn klein en relatief onbekend; zij zouden niet op eigen kracht in staat zijn een dergelijke goed voorbereide en grootschalige terreurdaad te plegen.

Vergelding

Vanmorgen zei de onderminister van Defensie van Sri Lanka dat de reeks aanslagen op kerken en hotels was bedoeld als vergelding voor de terreuraanslag vorige maand in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Hij baseerde zich op de eerste resultaten van het onderzoek naar de aanslagen.

In Christchurch schoot Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, op 15 maart vijftig mensen dood in en bij twee moskeeën. Tientallen anderen raakten gewond. Tarrant is een rechts-extremist, die heeft verklaard dat hij wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa.

Er zijn voor het eerst beelden naar buiten gekomen van de aanslagen. Het gaat om bewakingsbeelden, waarop de vermoedelijke pleger van de aanslag op de Sint Sebastiaankerk in Negombo te zien is:

Bewakingscamera's filmen vermoedelijke aanslagpleger Sri Lanka

Minister Wijewardene voegde eraan toe dat het ernaar uitziet dat twee radicaal-islamitische groeperingen uit Sri Lanka de aanslagen hebben gepleegd: hij noemde behalve National Thawheed Jama'ath (NTJ) de eveneens onbekende Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Hij maakte ook bekend dat het dodental is opgelopen tot 321. Onder de doden zijn 38 buitenlanders. Zo'n 500 mensen zijn gewond geraakt; van hen liggen er nog 375 in ziekenhuizen. De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef heeft bekendgemaakt dat onder de doden 45 kinderen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl