De Ligt leeft zijn jongensdroom en geniet ervan

Zijn er nog ongebruikte superlatieven over om het seizoen van Matthijs de Ligt te beschrijven? Wie de Europese kranten de afgelopen week heeft doorgelezen, heeft ze allemaal wel voorbij zien komen.

En dat is niet zo gek: de jongste Ajax-aanvoerder uit de geschiedenis kopte zijn ploeg hoogstpersoonlijk naar de halve finales van de Champions League en maakt met de Amsterdammers ook jacht op de landstitel en de KNVB-beker.

Maar wie toch nog meer superlatieven zoekt, hoeft daarvoor niet bij De Ligt zelf aan te komen. De nuchterheid die de alom bejubelde verdediger uitstraalt, roept vanzelf weer bewondering op.

Over zijn vreugde na de winnende goal tegen Juventus: "Ik heb de foto's gezien, ja. Mooie foto's."

Matthijs de Ligt viert de 2-1 tegen Juventus met de fans VI Images

Op de vraag of Cristiano Ronaldo misschien zijn shirtje met hem wilde ruilen: "Ik denk niet dat hij daar veel zin in had. We hebben feest gevierd en zijn daarna naar binnen gegaan. Ik heb hem niet meer gezien."

Over de vaststelling dat Juventus ontdaan was na de wedstrijd: "Dat lijkt me wel als je in de kwartfinales wordt uitgeschakeld in eigen huis."

Jongensdroom

FC Barcelona, Juventus en sinds deze week ineens Tottenham Hotspur: de hele Europese voetbaltop zit achter De Ligt aan. Maar het brengt de 19-jarige Ajacied niet van zijn stuk. Hij leeft zijn jongensdroom.

"Het is ook een droom", stelt De Ligt. "Als jongen was dit een droom, dus als je hem leeft, moet je er ook van genieten. En dat doe ik zeker."

Dat hij voor die droom veel dingen moet laten, doet hem niet veel. Veel leeftijdsgenoten hebben hun oranje outfits al apart gelegd om komende zaterdag Koningsdag te vieren. Maar De Ligt bewaart zijn oranje shirtjes voor andere momenten.

"Koningsdag en uitgaan? Nee, daar heb ik niet echt iets mee. Ik ben natuurlijk ook redelijk vroeg deze wereld ingerold. Ik snap wel dat mensen het leuk vinden, maar persoonlijk heb ik niet het idee dat ik iets mis. Als ik het zo zie en hoor, ben ik zelfs blij dat ik er niet mijn aandacht aan hoef te besteden."

Plakboeken

De Ligt heeft namelijk andere dingen aan zijn hoofd. De belangrijke eredivisiewedstrijd van vanavond tegen Vitesse bijvoorbeeld. En de halve finale in de Champions League tegen Tottenham Hotspur van volgende week dinsdag. En op 5 mei is er geen Bevrijdingsfestival voor De Ligt, maar de bekerfinale tegen Willem II.

Als De Ligt over twintig jaar terugkijkt op zijn voetbalcarrière, zal hij ongetwijfeld nog eens breed glimlachend terugdenken aan het seizoen 2018/2019. "Jazeker. Mijn vader bewaart alles en mijn opa heeft ook een aantal plakboeken. Dus alles wordt bijgehouden."

STER reclame