Mathieu van der Poel in zijn kampioenstrui ANP

Het is inmiddels wel ingedaald, de heroïsche zege van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. En dan is het tijd om zaken in perspectief te zetten. Is de nieuwe Eddy Merckx opgestaan? "Als zelfs de Belgen het zeggen...", klinkt het in het Sportforum.

Aan de hand van stellingen worden de prestaties van de 24-jarige Van der Poel van dit voorjaar op de weegschaal gelegd. Een van de stellingen luidt:

Wat Van der Poel laat zien, is Merckxiaans

"Nee, het is Saganiaans", reageert NOS-commentator Joris van den Berg, refererend aan drievoudig wereldkampioen Peter Sagan. Net als Van der Poel zat Van den Berg in Limburg in koers, alleen zat hij achterop de motor.

"Want ik denk dat je Van der Poel heel goed met hem kunt vergelijken. Qua koersgedrag en achtergrond lijken ze ook op elkaar. Ze koersen met het mes tussen de tanden en ze hebben een cross-achtergrond. Alleen was Sagan drie jaar jonger toen hij begon met winnen op de weg."

Is Van der Poel al te vergelijken met Merckx?

VI-journalist Stef de Bont is er nog niet helemaal over uit. "Ik heb Merckx niet bewust meegemaakt. Maar toen ik de beelden van zondag nog een paar keer wilde zien, kwam ik bij de Belgische collega's terecht, die zelf toe moesten geven dat dit erop leek. Dan ben ik wel geneigd om daarin mee te gaan."

"Als Van der Poel wil en gaat, dan wint-ie. Dat had Merckx ook in zijn tijd, wat ik uit de oude beelden opmaak", vertelt De Bont. "Het enige puntje van aandacht: het is pas zijn eerste jaar, dus het zal moeten blijken wat de toekomst voor Van der Poel brengt."

Messiaans

Leo Oldenburger, voetbalcommentator van FOX Sports, legt de link met zijn sport. "Hij heeft ook wel iets Messiaans (naar FC Barcelona-ster Lionel Messi, red.), want hij doet iets waarvan je denkt: dat kan dus helemaal niet, wat jij nu gaat doen."

En als het dan toch over voetbal gaat, wil De Bont ook nog wel een vergelijking maken: "Ik vind hem meer een Frenkie de Jong met schijfremmen op dit moment. Twee jonge sporters en hele normale gasten die ondanks hun leeftijd bij de wereldtop horen."

Tweede Paasdag: FC Twente kampioen en keert terug naar de eredivisie

Na een jaar door het moeras van de eerste divisie te hebben geploeterd, keert FC Twente terug op het hoogste niveau. En bij Voetbal International zijn ze daar blij mee, vertelt De Bont. "Het is qua achterban de vierde club van Nederland. Na Ajax, Feyenoord en PSV komt Twente nog steeds, merken wij."

Zonder Pusic

Voor volgend seizoen is de doelstelling voor de Tukkers duidelijk: handhaving. Vanuit daar wil Twente weer verder groeien. "Als ze dat maar in Heracles-stapjes doen", meent Oldenburger.

"Ze moeten geen gekke dingen doen en miljoenen uitgeven die er niet zijn, maar langzaam vooruitgaan", legt hij uit, "Het is en blijft een interessante club in die regio, interessanter dan Heracles."

De gasten aan tafel van het Sportforum hebben alvast afscheid genomen van trainer Marino Pusic. Ze denken niet dat hij volgend jaar nog voor de groep staat. Technisch directeur Ted van Leeuwen ziet het volgens hen niet in hem zitten.

'Opvolger Pusic bij FC Twente? Neem Dick Lukkien!'

"En het is een publiek geheim dat Pusic al voorzichtig naar andere clubs sollicitatiebrieven stuurt. Hij voelt dit ook allang aankomen natuurlijk", weet voetbalverslaggever De Bont.

Maar als Pusic inderdaad vertrekt, is de vraag: wie komt er voor hem in de plaats? De Bont: "De naam van Fred Rutten valt dan een keer of twintig in Twente. Hij kent Ted van Leeuwen ook goed. Maar ik denk dat hij het afbreukrisico te groot vindt."

"Dick Lukkien zou ik nemen", oppert Oldenburger. "Omdat hij wonderen verricht met FC Emmen. Vorig jaar door te promoveren en dit jaar door erin te blijven."

STER reclame