Anti-IRA leuzen in Londonderry
NOS NieuwsAangepast

New IRA bekent doodschieten Noord-Ierse journaliste, vrouw aangehouden

De militante republikeinse New IRA heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee. De 29-jarige vrouw werd donderdag doodgeschoten, toen ze naast een politieauto de rellen in het Noord-Ierse Londonderry stond te filmen. Een gemaskerde schutter opende het vuur op de politie en raakte McKee.

De Noord-Ierse politie heeft vanmorgen een 57-jarige vrouw aangehouden in verband met de dood van de journalist, met een beroep op de terrorismewetgeving. Wat haar betrokkenheid bij de zaak is, is nog onduidelijk. Twee arrestanten die zaterdag waren opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten.

Excuusbrief

In een brief aan de lokale krant The Irish News biedt de organisatie verontschuldigingen aan voor de dood van McKee aan de partner, familie en vrienden van McKee. "Lyra McKee is op tragische wijze om het leven gekomen toen ze tijdens een aanval op de vijand naast de vijandelijke troepen stond", staat er in de brief.

De rellen voorafgaand aan de dood van de journaliste waren volgens de beweging uitgelokt door de politie. In de verklaring staat verder dat de groepering zijn vrijwilligers heeft opgedragen om in de toekomst bij aanvallen op de vijand "uiterst voorzichtig" te werk te gaan. Er zouden ook maatregelen zijn genomen om dit mogelijk te maken.

De politie deelde zaterdag deze bewakingsbeelden van een schutter bij de rellen van donderdag:

Noord-Ierse politie deelt beveiligingsbeelden na dood journaliste

De New IRA wil een verenigd Ierland. De groep komt voort uit de Real IRA, die zich op zijn beurt in 1998 afsplitste van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), uit onvrede met het vredesakkoord dat de IRA getekend had met Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl