NOS NieuwsAangepast

Donner: giften aan partijen openbaar

Politieke partijen mogen in de toekomst onbeperkt giften aannemen, maar moeten bij giften vanaf duizend euro bekendmaken wie de gever is. Dat blijkt uit een concept-wetsvoorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken.

Giften boven de 4500 euro moeten worden vastgelegd in een openbaar register. Nu hoeven partijen alleen in bepaalde gevallen openheid van zaken te geven.

De scherpere regels gaan ook gelden voor partijen zonder leden, zoals de PVV, en voor stichtingen die verbonden zijn aan politieke partijen. Donner hoopt zo duidelijker te maken waar partijen hun geld vandaan halen.

'Eigen broek ophouden'

In een reactie zegt PVV-leider Wilders dat hij faliekant tegen het voorstel van Donner is. Hij is bang dat financiers van zijn partij zich terug zullen trekken als hun identiteit bekend wordt.

Hij voegt eraan toe: "Geen enkele partij dient aan het staatsinfuus te liggen en geld van de belastingbetaler te ontvangen. Laat partijen hun eigen broek ophouden, anders worden ze lui en vadsig en ambtelijke organisaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl