NOS Wielrennen

Niewiadoma houdt Van Vleuten net achter zich in Amstel Gold Race

Wielrenster Katarzyna Niewiadoma heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Poolse hield zondagmiddag in de slotkilometer net genoeg over om Annemiek van Vleuten achter zich te houden, die nog heel dichtbij kwam.

Bekijk hieronder de ontknoping:

Spannende finish in Gold Race: Van Vleuten haalt Niewiadoma net niet bij

"Ik geloofde er nog wel in, dat moet je altijd doen tot de streep", zegt Van Vleuten direct na afloop, nog buiten adem. "Blijven trappen, blijven trappen, maar ik kwam nu net even tekort. Zo verliezen, dan is het eerlijk. Zij was de beste op de Cauberg, ik kan ermee leven."

Terugdenken aan sensatie in La Course

De ontknoping van de Gold Race deed denken aan de slotfase van La Course van afgelopen jaar, de eendagswedstrijd die de vrouwen rijden tijdens de Tour de France.

Van der Breggen leek daar in de Alpen op weg naar de zege, maar in de laatste 25 meter kwam Van Vleuten er toch nog overheen. "Ik had wel even een flasback, ik denk heel veel mensen voor de televisie ook. Maar ze (Niewiadoma, red) was te goed, het was een prachtige koers."

De spanning in de wedstrijd liep op toen, een kleine vijftig kilometer voor de meet, de vroege kopgroep van vijf rensters werd bijgehaald door een collectief met grote namen, onder wie Anna van der Breggen, Marianne Vos, Van Vleuten, Lucinda Brand en Ellen van Dijk.

De Britse Lizzie Deignan, terug in het peloton na haar zwangerschap, demarreerde uit die groep, maar ze bleef niet weg. Daarna probeerden Katie Hall, Amanda Spratt en Elisa Longo Borghini het, zij kregen bij de voorlaatste passage van de Cauberg gezelschap van Niewiadoma.

Kasia Niewiadoma

Met een voorsprong van achttien seconden op de achtervolgende groep begon het kwartet aan de laatste ronde van achttien kilometer, maar door een versnelling van Marianne Vos sloot de favorietengroep op de Geulhemmerberg weer aan bij de vier leidsters.

Van der Breggen komt tekort

Longo Borghini begon even later opnieuw aan een solo, maar kreeg gezelschap van Spratt en Ashleigh Moolman. Ondanks aanvallen van Van der Breggen en Van Vleuten op en vlak na de Bemelerberg bleven de drie vooruit, maar vlak voor de Cauberg werden ze bijgehaald.

Op de laatste beklimming zakte Van der Breggen door het ijs terwijl de Poolse Niewiadoma ten aanval trok. Vos kwam er niet bij en ook Van Vleuten kon het gat niet dichten op de klim.

In de slotkilometer kwam ze nog heel dicht bij, maar Niewiadoma hield stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl