Michael de Leeuw (rechts) heeft FC Emmen op voorsprong gezet tegen FC Utrecht
NOS Voetbal

Emmen heel dicht bij nog een jaar eredivisie na winst op Utrecht

FC Emmen heeft in de strijd om lijfsbehoud drie uiterst belangrijke punten gepakt. FC Utrecht, waarvan in de uitwedstrijd al met 2-1 werd gewonnen, werd thuis met 2-0 opzij gezet.

Emmen, dat dit seizoen debuteert in de eredivisie, bezet in ieder geval voor een dag de veertiende plaats en heeft nu zes punten meer dan nummer zestien De Graafschap, dat later vanavond nog in actie komt tegen VVV-Venlo en waartegen Emmen het dinsdag opneemt. De zestiende plaats betekent aan het einde van het seizoen het spelen van play-offs om in de eredivisie te blijven.

Slordig begin

Het duel in De Oude Meerdijk had tijd nodig om los te komen. Het eerste halfuur leek veel op een schaakspel, maar het was niet bepaald de WK-tweekamp tussen Carlsen en Caruana. De ploegen zochten inspiratieloos de aanval en hielden verdedigend eenvoudig stand.

De wedstrijd had de 1-0 van Michael de Leeuw (kopbal uit een corner) nodig om meer tot leven te komen. Vijf minuten voor rust verdubbelde Keziah Veendorp, die de assist gaf op de eerste, de score. Nadat hij Urby Emanuelson had uitgekapt, krulde hij vanaf twintig meter fraai raak met links.

Advocaat grijpt in

Utrecht-trainer Dick Advocaat greep in de rust in en stuurde Gyrano Kerk en Leon Guwara het veld in voor Emanuelson en Nicolas Gavory. Maar het grootste gevaar, na een paar minuten spelen, kwam van Emmen-spelmaker Anco Jansen. Hij stuurde de bal uit een vrije trap richting de kruising, maar Utrecht-doelman David Jensen pareerde knap.

De grootste kans aan Utrechtse zijde was wel voor invaller Kerk. Bijna gleed hij een goede voorzet van Sean Klaiber binnen, maar Emmen-doelman Kjell Scherpen redde knap en deed dat weer toen Kerk in de rebound met zijn hoofd probeerde te scoren.

Meer mogelijkheden op de aansluitingstreffer kregen de bezoekers niet. De Leeuw kon in de slotfase nog voor 3-0 tekenen, maar Jensen keerde zijn schot.

Lukkien en Emmen heel dicht bij lijfsbehoud: 'Ik ben razend trots'

Door de zege lijkt Emmen zo goed als zeker ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief te zijn. Dinsdag moet de ploeg tegen De Graafschap, de directe concurrent. "Als we die winnen, doen we heel goede zaken. Maar pin me niet vast op een aantal punten dat we nog nodig hebben, daarvoor is het een te gekke competitie", vertelt Lukkien lachend.

"Maar Excelsior speelt morgen nog. Die kunnen ook nog in de buurt komen. We moeten er van genieten, maar ook geloven dat het heel dicht bij is. Enorm cliché, maar dat maakt me razend trots."

Dit seizoen volgt de NOS de ontwikkelingen bij FC Emmen op de voet in een YouTube-serie. Bekijk hieronder onze aflevering van afgelopen vrijdag: 'FC Emmen #18: Messi, Picasso of toch gewoon Anco Jansen?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl