Klaas-Jan Huntelaar is buiten zinnen na zijn goal en viert dat met ontbloot bovenlichaam

Invaller Huntelaar redt Ajax, maar ziet ook rood in Groningen

Ajax heeft een benauwde zege geboekt bij FC Groningen, waarin een hoofdrol was weggelegd voor invaller Klaas-Jan Huntelaar. De spits maakte in de 78ste minuut de enige treffer en moest zes minuten daarna met rood van het veld: 1-0.

De wedstrijd begon voor Ajax met wat schrikmomentjes. Zo leek Frenkie de Jong na een dribbel even naar zijn hamstring te grijpen en werd Matthijs de Ligt behandeld aan zijn bovenbeen, nadat hij in de actie daarvoor met een kopbal de paal had geraakt.

Ajax greep de controle en was dreigender dan de thuisploeg. De opgelapte De Ligt werd opnieuw gevaarlijk met een kopbal en Joël Veltman kreeg een goede kans, maar de snel uitgekomen doelman Sergio Padt bracht redding op de volley.

Pijn bij Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt

Naarmate de rust dichterbij kwam, beet Groningen meer van zich af. Veel grote kansen leverde het niet op, al ging een schot van Ludovit Reis maar net naast de paal.

Na rust lukte het de Groningers wel om een grote kans af te dwingen. Ritsu Doan schoot via de vingertoppen van André Onana naast, na een goede combinatie met Ajax-huurling Kaj Sierhuis.

Huntelaar erin

Coach Erik ten Hag zag dat zijn ploeg aanvallend te weinig bracht en wisselde middenvelder Lasse Schöne in de 59ste minuut voor spits Huntelaar. Vanaf dat moment werd het een nerveuze wedstrijd.

Ajax-coach Erik ten Hag in het stadion van Groningen

Want de tijd begon te dringen voor Ajax, dat via Nicolás Tagliafico bijna scoorde. Ex-Ajacied Deyovaisio Zeefuik haalde zijn inzet voor de doellijn weg.

Het was uiteindelijk Huntelaar die deed waarvoor hij werd ingebracht. Hij redde Ajax door zich te ontworstelen van Tim Handwerker en hard binnen te schieten.

Domme gele kaart

Na de goal was hij door het dolle heen en trok hij zijn shirt uit. Het kwam hem op een gele kaart te staan. Het bleek een dure, want snel daarna kreeg de geroutineerde spits zijn tweede geel na een beuk tegen Samir Memisevic.

Scheidsrechter Higler geeft Huntelaar zijn tweede gele kaart

Met een man meer werd Groningen gevaarlijk via het hoofd van Paul Gladon, maar Onana hield zijn doel schoon met een fraaie duik.

In de 90ste minuut schreeuwde heel Groningen nog om een penalty, nadat Tagliafico de bal op zijn bovenarm had gekregen toen hij wilde uitverdedigen. Higler wilde niets van een strafschop weten.

Door de zege staat Ajax voorlopig drie punten los aan kop, al heeft PSV een wedstrijd minder gespeeld. De Eindhovenaren treffen zondagmiddag (16.45 uur) in eigen huis ADO Den Haag.