Ali Mohammed al-Showaikh en kind
NOS Nieuws

Uitgezette asielzoeker uit Bahrein begint zaak tegen Nederland

Een asielzoeker uit Bahrein die eind oktober door Nederland is uitgezet en in februari in zijn vaderland tot levenslang is veroordeeld, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens zijn advocaat, Flip Schüller, had Nederland hem nooit mogen uitzetten.

De 27-jarige Ali Mohammed al-Showaikh zou in Bahrein zijn gemarteld en tot een bekentenis zijn gedwongen. Hij werd veroordeeld voor terroristische activiteiten, ondermijning van de staat en het onderdak bieden aan voortvluchtigen. "Nogal vage feiten", zei Schüller in NOS Met het Oog op Morgen.

Algemeen wordt aangenomen dat Showaikh vooral is veroordeeld omdat zijn broer, die asiel heeft gekregen in Duitsland, een politiek activist is. In Bahrein worden vaker familieleden van activisten veroordeeld.

Showaikh is volgens Schüller zelf ook lid van een mensenrechtenorganisatie en speelt informatie door aan organisaties als Human Rights Watch. "Nederland kon op zijn vingers natellen dat het fout zou gaan", zegt de advocaat.

'Verschrikkelijke situatie'

De IND zocht doelgericht naar redenen om de asielaanvraag van Showaikh af te wijzen, zegt Schüller. "Hij werd niet geloofd, onder meer omdat hij een aantal feiten niet meer kon reproduceren. Bijvoorbeeld een code om toegang te krijgen tot een site, die hij al maanden niet meer had bezocht."

Showaikh zit in Bahrein met zestien man in een cel die voor acht personen is bedoeld. Er loopt ook nog een tweede rechtszaak tegen hem. "Het is echt een verschrikkelijke situatie", zegt Schüller.

De advocaat wil dat de Europese rechter Nederland dwingt om diplomatieke druk uit te oefenen op Bahrein om het gevangenisregime voor zijn cliënt te verlichten en om zich maximaal in te spannen om Showaikh terug naar Nederland te halen. "Want het is een grote fout die nooit gemaakt had mogen worden."

Het Europees Hof heeft niet eerder bepaald dat een land een uitgezette asielzoeker moest terughalen. De IND wil over individuele gevallen geen uitspraken doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl