Ashley Young (Manchester) na het verloren duel tegen Barcelona Reuters

#Enough: protest van Premier League-voetballers op sociale media tegen racisme

time icon

Toen de zwarte voetballer Ashley Young met zijn club Manchester United deze week werd uitgeschakeld in de Champions League, waren er apengeluiden van de Manchester-fans. En de racistische opmerkingen aan zijn adres gingen verder via sociale media. Het was de druppel voor Young en veel andere voetballers in de Engelse competitie.

Meerdere zwarte en islamitische spelers kregen de afgelopen maanden te maken met racistische scheldpartijen of spreekkoren, in het stadion en online. Daarom zetten veel grote namen uit de voetbalwereld vandaag hun Instagram- en Twitter-accounts op rood.

Het initiatief komt van de Britse spelersvakbond PFA. Die riep voetballers op om vanaf 10.00 uur Nederlandse tijd een rood plaatje met #Enough op sociale media te plaatsen, om daarna 24 uur te zwijgen. En daar wordt massaal gehoor aan gegeven.

Clubs als Manchester United en Arsenal plaatsten het bericht op hun clubaccount, maar het gaat vooral om de voetballers. Onder meer Kevin De Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea) en Emiliano Martinez (Arsenal) doen mee aan de boycot.

Emiliano Martรญnez
@emimartinezz1
We all bleed the same color #enough
2 maanden geleden

Ook Nederlandse spelers in de Premier League doen mee met de actie. Nathan Akรฉ, Patrick van Aanholt, Timothy Fosu-Mensah, Ryan Babel en Georginio Wijnaldum zijn de komende 24 uur onbereikbaar via sociale media.

Gini Wijnaldum
@GWijnaldum
#Enough Letโ€™s make a stand together against racist abuse. ๐Ÿ‘Š๐Ÿป๐Ÿ‘Š๐Ÿผ๐Ÿ‘Š๐Ÿฝ๐Ÿ‘Š๐Ÿพ๐Ÿ‘Š๐Ÿฟ
2 maanden geleden

De vakbond, clubs en spelers willen met de actie niet alleen een vuist maken tegen racisme, maar ook tegen de manier waarop sociale media reageren. Voetbalautoriteiten en socialemediabedrijven doen volgens hen te weinig om spelers te beschermen.

STER Reclame