Leerlingen gooiden met rookbommetjes Lorenzo Derksen

Een middelbare school in Amstelveen blijft vandaag dicht uit vrees voor rellen tijdens de geplande stunt van eindexamenkandidaten. De stunt gaat niet door en alle overige scholieren krijgen geen les. Het gaat om het Amstelveen College, een scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo met zo'n 1700 leerlingen.

Aanleiding voor de maatregel zijn berichten dat leerlingen van binnen en buiten de school van plan waren om "flink te gaan rellen", zegt rector Anke de Peuter. Dergelijke berichten verschenen de afgelopen dagen op sociale media. Bezorgde ouders hadden daarop de school benaderd.

"Wat de relschoppers precies wilden gaan doen, weet ik niet", zegt De Peuter. "Maar de berichten waren serieus genoeg om de feestelijkheden te schrappen. We moeten de veiligheid kunnen garanderen." De maatregel werd genomen na overleg met de politie.

Risico

Het besluit viel al gisteravond, maar de school besloot bewust om de ouders en leerlingen pas vanochtend in te lichten. "Anders liepen we risico dat de relschoppers nog vannacht zouden toeslaan", aldus de rector.

Vanochtend kwamen tientallen leerlingen alsnog naar school, waar ingehuurde beveiligers met waakhonden paraat stonden. De scholieren gooiden voor het gebouw met rookbommetjes en eieren en staken vuurwerk af. De politie werd gebeld, maar toen die aankwam, was de groep al weg.

"Vanwege eerdere incidenten huren we elk jaar 's nachts voor de examenstunt beveiligers in om het gebouw te bewaken", zegt De Peuter. "Nu hadden we ze gevraagd om wat langer te blijven. En dat was nodig, bleek later."

De scholieren die nog niet in hun eindexamenjaar zitten, zouden in verband met de feestelijkheden vandaag alleen de eerste twee uur les krijgen. Die lessen zijn geschrapt, waardoor de meivakantie een dag eerder is begonnen. Voor eindexamenkandidaten vwo en havo geldt dat de examens op donderdag 9 mei beginnen.

Weert

Ook bij een middelbare school in Weert zijn de festiviteiten voor de laatste schooldag van de eindexamenleerlingen afgelast. 1Limburg schrijft dat er leerlingen betrapt zijn die eieren gooiden, auto's beschadigden en vuurwerk afstaken. Die scholieren draaien op voor de schade en zijn geschorst tot aan de eindexamens.

Volgens de school gaat het om een groep van ongeveer 25 raddraaiers die het feest voor de rest heeft verpest. Zo'n 80 leerlingen zijn vrijwillig op school gebleven om de rotzooi op te ruimen.

STER reclame