Ajax-trainer Erik ten Hag
NOS VoetbalAangepast

KNVB geeft Ajax lucht en verplaatst 33ste speelronde eredivisie

De 33ste speelronde in de eredivisie wordt verplaatst om Ajax lucht te geven in het volle speelschema. Dat betekent dat het programma van zondag 28 april naar woensdag 15 mei verhuist en daarmee tevens de laatste speelronde en 34ste speelronde wordt.

De competitieronde op zondag 12 mei blijft gehandhaafd, maar wordt daardoor de 33ste speelronde. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt. "Anderhalf jaar geleden praatten we het Nederlandse voetbal nog in een crisis. Toen hadden we niet durven hopen dat we in deze situatie zouden komen, dus laten we het ook van de goede kant bekijken", aldus directeur betaald voetbal Eric Gudde.

Gudde: 'Sportieve gelijkheid in laatste twee wedstrijden voorop'

Reden voor de aanpassing van het schema is dat er rond 28 april geen alternatief voor De Graafschap-Ajax gevonden kon worden, iets dat wel wenselijk was aangezien Ajax op 30 april tegen Tottenham Hotspur aantreedt in de halve finales van de Champions League. De tijd tussen de voorlaatste speelronde en het duel in Engeland was daardoor te kort.

Ajax laat via een woordvoerder weten blij te zijn met het voorstel van de voetbalbond. "Het is een complexe puzzel vanwege de sportieve belangen van alle achttien clubs. Wij vinden dit een goed voorstel, dat gebaseerd is op het uitgangspunt dat alle clubs speelronde 33 en 34 tegelijkertijd spelen. We waarderen het zeer dat alle clubs er waren en de bereidheid toonden mee te werken."

De negen thuisspelende eredivisieclubs moeten de beslissing van de KNVB nog wel kortsluiten met de lokale autoriteiten. Gudde: "Ik heb goede hoop dat we eruit komen."

Van zondag naar vrijdag: De Graafschap ging niet akkoord

In eerste instantie stelde de KNVB voor om het competitieduel in Doetinchem naar vrijdagavond 26 april te verplaatsen.

De Graafschap vond dat geen goed idee omdat de club anders drie competitieduels in zes dagen had moeten spelen. Ook had De Graafschap de veiligheid in en om het stadion niet kunnen garanderen, omdat het personele problemen zou krijgen door koningsnacht. Gudde: "En ik wil een goede verstandhouding met alle 34 betaaldvoetbalclubs."

Een ander scenario was dat de KNVB de laatste twee eredivisiespeelronden zou verschuiven. De speelronde van 28 april zou dan naar 12 mei verhuizen en de laatste ronde van 12 naar 19 mei. Dat was volgens Gudde gezien de tijdsdruk onmogelijk: "Dan hadden we niet negen, maar achttien wedstrijden moeten omdraaien."

Déjà-vu naar 2016

Saillant detail is dat de laatste competitiewedstrijd voor Ajax nu niet thuis tegen FC Utrecht is, maar uit bij De Graafschap. In 2016 ging het uitgerekend daar mis.

Koploper Ajax speelde destijds op de laatste speeldag met 1-1 gelijk bij De Graafschap, waardoor PSV (3-1 winst bij PEC Zwolle) met de titel aan de haal ging.

  • nos
    Resterend programma Ajax en PSV
  • nos
    Nieuwe speelschema eredivisie

Ajax' concurrent voor de titel PSV speelt op de slotdag thuis tegen Heracles Almelo.

Gudde snapt dat ze niet bij alle clubs even blij keken, maar dit is in zijn ogen een goed alternatief. "Er waren ondanks alles nog steeds oplossingen", besluit hij.

Volledig wedstrijdschema Ajax

20 april FC Groningen-Ajax
23 april Ajax-Vitesse
30 april Tottenham Hotspur-Ajax (halve finales Champions League)
5 mei Willem II-Ajax (bekerfinale)
8 mei Ajax-Tottenham Hotspur (halve finales Champions League)
12 mei Ajax-FC Utrecht (was de 34ste speelronde)
15 mei De Graafschap-Ajax (was de 33ste speelronde)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl