Mathieu van der Poel gaat juichend over de finish in de Brabantse Pijl

Van der Poel klopt 'onklopbare' Alaphilippe en wint Brabantse Pijl

Mathieu van der Poel heeft de 59ste editie van de Brabantse Pijl gewonnen. Op imposante wijze klopte hij Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews in de sprint van een kopgroep van vier.

Michael Boogerd zorgde in 2003 voor de laatste Nederlandse zege.

Hoofddoel

Hoewel hij bezig is aan zijn eerste klassieke voorjaar op de weg, heeft Van der Poel in de Brabantse Pijl zijn favorietenrol volledig waargemaakt.

Toen Van der Poel nog bezig was aan zijn zegereeks als veldrijder, had hij de 196 kilometer lange koers met daarin 27 hellingen aangekruist als de koers waarin hij voor de zege wilde gaan.

Van der Poel houdt woord en wint Brabantse Pijl

Eenvoudig zou dat echter niet worden, met onder anderen Tim Wellens (de winnaar van vorig jaar) en de dit seizoen schier onklopbare Julian Alaphilippe aan het vertrek.

Ver voor de finale had Van der Poel met wat plaagstootjes de concurrentie al getest. Met nog 17 kilometer reden Wellens en Alaphilippe naar de eerder weggesprongen Daryl Impey toe. Van der Poel volgde gezwind, met Matthews achter zich.

Sprinten met 'grote namen'

De Zuid-Afrikaan Impey moest even later lossen en dus mochten de vier - samen al goed voor 14 zeges in 2019 - voor de bloemen strijden.

In de slotfase vielen Alaphilippe en Wellens aan, maar Van der Poel pareerde hun aanvallen. In de sprint drongen zij Van der Poel de kop op, maar die trok zich daar niets van aan en spurtte zijn metgezellen uit het wiel.

Van der Poel had meteen door dat hij met grote namen zat

Zondag sluit Van der Poel zijn voorjaar af met de Amstel Gold Race. Ook daar zal hij favoriet zijn na de recente resultaten. "De Amstel is nog weer een ander paar mouwen", aldus Van der Poel. "Maar ik kijk ernaar uit."

De Vuyst slaat toe

Bij de vrouwen werd de Brabantse Pijl voor de tweede keer verreden. De Belgische Sofie De Vuyst van Parkhotel Valkenburg versloeg de Italiaanse Marta Cavalli en de Amerikaanse Coryn Rivera in de sprint van een kopgroep. Floortje Mackaij finishte als vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl