Eerste Kamer

Eerste Kamer krijgt integriteitscode

De Eerste Kamer krijgt een gedragscode voor de nevenfuncties van leden, de omgang met lobbyisten en het aannemen van cadeaus. Er zijn al wel wat integriteitsregels en veel fracties hebben zelf ook bepalingen, maar dat wordt nu gestroomlijnd en aangescherpt.

Er is van tijd tot tijd discussie over de integriteit van Eerste Kamerleden. De Raad van Europa dringt al langer aan op strengere regels en onlangs werd bekend dat de VVD een onderzoek instelt naar de eigen senator Anne-Will Duthler vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

Lobbyisten

Een speciale Kamercommissie heeft nu aanbevelingen gedaan voor een code en de senaat moet die later officieel vaststellen. Het ziet ernaar uit dat de aanbevelingen helemaal worden overgenomen.

In de gedragscode komen onder meer regels te staan over de omgang van Eerste Kamerleden met lobbyisten. Daarmee wordt een advies van de Raad van Europa overgenomen. Verder wordt de bepaling aangescherpt waarin staat dat senatoren verplicht zijn een omschrijving te geven van hun functies en van de organisaties waarvoor ze werken.

Handhaving

Er komt ook een systeem van toezicht en handhaving: de Eerste Kamervoorzitter en ondervoorzitters oordelen over naleving en interpretatie van de code en dat oordeel wordt openbaar gemaakt. Verder voorziet de code ook in het benoemen van een onafhankelijk vertrouwenspersoon.

Voorzitter Huijbregts van de speciale commissie zei bij de presentatie van de aanbevelingen dat ze rekening heeft gehouden "met de specifieke omstandigheden en kenmerken van de Kamer en haar leden": het Eerste Kamerlidmaatschap is geen fulltime functie en de meeste senatoren hebben nog een andere baan.

Volgens Huijbregts kan de gedragscode helpen de reputatie van de senaat te beschermen en moet de code ook houvast bieden aan individuele leden van wie de reputatie in het geding is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl