NOS Nieuws

Aanhoudingen in Rotterdam voor groepsverkrachtingen minderjarigen

De politie heeft vanmorgen drie jongens aangehouden voor betrokkenheid bij een reeks groepsverkrachtingen. Het zijn twee jongens van 17 en een van 14 jaar oud. Ze komen uit Rotterdam en Schiedam.

De slachtoffers waren tussen de 12 en 16 jaar en zijn allemaal leerlingen van het Lentiz Life College, een vmbo/mbo-school op de grens van Rotterdam en Schiedam. Het misbruik speelde zich niet op deze school af, maar onder meer in kelders en schuren van woningen in Rotterdam-West.

Kwetsbaar

Enkele slachtoffers, die door de politie als "kwetsbaar" worden getypeerd, hebben soa's opgelopen door de onbeschermde seks.

De verdachten zouden deel uitmaken van de 'Franselaan-groep', vernoemd naar een straat in de wijk. Eerder werden er al leden van deze groep veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van een vrouw in 2016 in Schiedam. Ze waren toen minderjarig. Volgens de politie zijn er vandaag andere leden van de groep aangehouden.

Moeizaam

Het onderzoek naar de groepsverkrachtingen verliep moeizaam doordat de slachtoffers aanvankelijk niet met de politie wilden praten. Volgens zedenrechercheur Lincy Lansbergen beseffen de slachtoffers niet altijd dat de daders strafbaar zijn.

Er zijn ook andere redenen. "Soms zijn ze bang, en soms heeft het te maken met het feit dat ze de jongens weer kunnen tegenkomen op straat en op school. Dat maakt het lastig om met de politie te praten", zegt Lansbergen.

Volgens de zedenrechercheur gebeurt dit veel vaker in steden als Rotterdam. "We merken als zedenrechercheurs dat het om jonge kinderen gaat en dat seks vaak een lage drempel heeft. Ze vinden hun telefoon soms belangrijker."

Weinig voorlichting

Ook onderzoeker Saskia de Jong van hulporganisatie Terre des Hommes ziet dat het steeds vaker voorkomt. "Minderjarigen zien zichzelf niet meer als slachtoffer. Ze zien bepaalde handelingen niet meer als seksueel overschrijdend gedrag."

De Jong constateert ook dat ouders en scholen de signalen vaak niet herkennen. "Er wordt op scholen te weinig voorlichting gegeven over seksueel overschrijdend gedrag."

Zedenrechercheur Lansbergen hoopt dat zich nu meer getuigen en slachtoffers melden. "We hebben veel geruchten gehoord. Dit is het topje van de ijsberg."

School geschrokken

Het Lentiz Life College zegt in een reactie geschrokken te zijn van het nieuws. De school hoopt dat meer meisjes nu aangifte durven te doen.

Verder benadrukt de school veel te doen aan de sociale veiligheid van de leerlingen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met onder anderen jongerenwerkers en wijkagenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl