De Australiër Israel Folau maakt een try tegen Engeland, vorig jaar november in Londen AFP

Homofobe Instagram-post kost Australiër Folau WK rugby

time icon

Een niet mis te verstane boodschap op Instagram, waarin onder anderen homoseksuelen het moeten ontgelden, lijkt het einde in te luiden van de rugbycarrière van Israel Folau. De post van de 30-jarige full-back, een diepgelovig christen, kost hem in ieder geval een plek in de Australische selectie voor het WK van later dit jaar in Japan.

Een jaar geleden bleven sancties nog uit toen Folau op Instagram inging op de vraag van een medegebruiker wat God van plan is met homoseksuelen. De rugbyer antwoordde met: de hel!!! In een column ontkende hij homofoob of intolerant te zijn; hij droeg slechts zijn christelijke geloof uit.

Grove schending

Met zijn post van vorige week ging hij volgens de Australische rugbybond, die hem al herhaaldelijk had gewaarschuwd, echter ver over de schreef. Folau publiceerde op Instagram een banner met de tekst: 'Dronkaards, homo's, overspeligen, leugenaars, hoerenlopers, dieven, atheïsten en heidenen: jullie wacht de hel.'

izzyfolau
Those that are living in Sin will end up in Hell unless you repent. Jesus Christ loves you and is giving you time to turn away from your sin and come to him. _______________ Now the works of the flesh are manifest, which are these , adultery, fornication, uncleanness, lasciviousness, idolatry, witchcraft, hatred, variance, emulations, wrath, strife, seditions, heresies, envyings, murders, drunkenness, revelings, and such like: of the which I tell you before, as I have also told you in time past, that they which do such things shall not inherit the kingdom of God. Galatians 5:19‭-‬21 KJV _______________ Then Peter said unto them, Repent, and be baptized every one of you in the name of Jesus Christ for the remission of sins, and ye shall receive the gift of the Holy Ghost. Acts 2:38 KJV _______________ And the times of this ignorance God winked at; but now commandeth all men every where to repent: Acts 17:30 KJV _______________

Een grove schending van de gedragscode voor profspelers, oordeelde Rugby Australia, die terstond het contract met Folau verbrak. "Het is duidelijk dat elk commentaar dat onrespectvol is ten opzichte van mensen vanwege hun seksuele voorkeur, tot disciplinaire maatregelen leidt."

Geen berouw

De straf heeft de 73-voudig international, die in 2007 het record van de meeste try's in een seizoen voor een debutant in de National Rugby League brak (21), er niet toe bewogen de post van Instagram te verwijderen. "Het is wat de Bijbel zegt", luidde zijn commentaar zonder een spoor van berouw.

Sterker, Folau, die ook bij zijn club Waratahs op een zijspoor is gezet, zal desnoods zijn rugbyloopbaan ervoor opgeven. "Eerst en vooral leef ik voor God. Wat Hij ook van mij vraagt, ik geloof dat Zijn plannen met mij sowieso beter zijn dan ik zelf kan bedenken. En als dat betekent dat ik niet kan doorgaan met rugbyen, dan is dat maar zo."

STER Reclame